Οικονομία

15 Ιουλίου 2019 16:51

Τι συζήτησαν Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ στο ΥΠΟΙΚ

Διάβασέ μου το...

"Πλούσια" η ατζέντα στην πρώτη συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Οικονομικών με τον εκτελεστικό διευθυντή του ESM…

Τι συζήτησαν Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ στο ΥΠΟΙΚ
-

Σε  θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου.   

Σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, "στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα, όπως η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας".

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ - ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Οι κύριοι Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν "να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Το μήνυμα είναι: "Κάντε αυτό που νομίζεται αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι", δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Π. Ντόλμαν (ΔΝΤ ενώ συνομίλησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Αύριο, Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν).

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, "τους παρουσιάσαμε -χωρίς να τους καταθέσουμε κάτι- ποιες είναι οι προτεραιότητες μαζί με το φορολογικό να έχει στοιχεία αναπτυξιακού περιεχομένου. Επί της βάσης αυτής θα γίνουν οι συζητήσεις το επόμενο διάστημα. Το νομοσχέδιο θα τους το δώσουμε άμεσα.

Δεν αλλάζει τίποτα στον στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός. Θα δούμε πως θα πάνε οι συζητήσεις. Η δέσμευση ότι θα ψηφιστεί κάτι μέχρι τις 10 Αυγούστου δεν έχει αλλάξει. Πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα υπήρχε πτώση στα έσοδα και μετά αυξάνονται. Αλλά δεν έχω πλήρη εικόνα καθώς θα περιμένω τα επίσημα στοιχεία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019.

Για το πόσα θα αντλήσουμε από τις αγορές αυτό δεν είναι δουλειά του Υπ. Οικ., αλλά του ΟΔΔΗΧ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η απόδοση (που είναι αδιάφορο αν θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 2%), αλλά η ποιότητα των συμμετεχόντων. Και το ύψος της έκδοσης και το ποσοστό είναι δουλειά του ΟΔΔΗΧ. Η πολιτική κατεύθυνση είναι η έκδοση να είναι ποιοτική.

Το σημαντικό είναι να βγαίνουν όλοι οι παίκτες στις αγορές με ασφάλεια. Δηλαδή και το κράτος και οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Το πρόταγμα του Υπουργείου ήταν να βγει η Εθνική και να περάσει αυτό το μήνυμα. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να της δώσουμε προτεραιότητα και μετά να ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ.

Το φορολογικό θα είναι ιδιαίτερα αναπτυξιακό. Θα έχει πχ θέματα Golden Visa, ή leasing αυτοκινήτων. Κάποιες πτυχές μπορεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Έχει αρχή μέση και τέλος και περιλαμβάνει τη στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα με πολλές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. ΦΠΑ θα το δούμε αν θα περιέχεται.

Κλείσαμε ένα γύρο με καλές επαφές. Θα συνεχίσουμε τις επαφές και αυτό θα ενταθεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ