Οικονομία

11 Σεπτεμβρίου 2019 09:44

Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1: Η οικονομία θα παράγει περισσότερο και θα φορολογεί λιγότερο (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής απαντά σε όλα τα ερωτήματα. Πού θα βρεθούν τα χρήματα. Τι θα γίνει με την 13η σύνταξη.

Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1: Η οικονομία θα παράγει περισσότερο και θα φορολογεί λιγότερο (βίντεο)
-

«Υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης»: αυτή είναι η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης ερωτηθείς για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κάλυψη των μέτρων που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρθηκε σε επενδύσεις όπως το Ελληνικό, τις Σκουριές και άλλων που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. «Κομμάτι των επενδύσεων θα το δούμε το 2020», σημείωσε σχετικά με τα έσοδα.

«Η οικονομία θα παράγει περισσότερο και θα φορολογεί λιγότερο», δήλωσε σχετικά και άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για το ότι έμειναν ανεκμετάλλευτα κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ, για τα κόκκινα δάνεια.

«Φορολογήσαμε τον κόσμο για να βρεθούν τα 150 εκατ. για τα κόκκινα δάνεια και δεν υπάρχουν αιτήσεις και αυτά τα χρήματα πάνε αδιάθετα», σχολίασε σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται καλύτερος προϋπολογισμός, στη διαχείριση των πόρων».

Αναφορικά με την κοστολόγηση των μέτρων, είπε πως «θεσμικά η κοστολόγηση θα γίνει με την παρουσίαση του προϋπολογισμού, στις 7 Οκτωβρίου».

Όσο αφορά στην «13η σύνταξη», ο Θ.Σκυλακάκης παρέπεμψε σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού που είπε ότι, «φέτος θα δοθεί αυτό το επίδομα που δόθηκε και πέρυσι και όχι σύνταξη».

«Διατήρηση φορολογικής βάσης, χρήση καρτών, διατήρηση ελέγχων και βελτίωση της εισπραξιμότητας (εκεί θα βοηθήσουν πολύ οι 120 δόσεις), τέλος έχουμε καλύτερη βάση εσόδων από τον ΦΠΑ», είναι μερικά από τα εργαλεία που συμβάλουν στη βελτίωση των εσόδων, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, το 2020 θα έχουμε και χαμηλότερες φορολογικές οροφές.

Ερωτηθείς σχετικά με αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε ότι παρά το ότι δεν είναι αρμοδιότητά του, μελετάται «πακέτο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα ανακοινωθεί».

Όπως τόνισε ο Θ.Σκυλακάκης, γίνεται «επανεξέταση των δαπανών, με σκοπό τον εξορθολογισμό, όχι τις περικοπές».

Απαντώντας σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τρώει από τα έτοιμα», είπε πως «η συμφωνία λέει ότι πρέπει να ξοδεύεις λιγότερα από αυτά που εισπράττεις κάθε χρόνο, δεν μεταφέρονται αυτά που δε χρησιμοποιούνται στον επόμενο χρόνο».

«Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό», εκτίμησε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, αποφεύγοντας να μπει σε πολιτική αντιπαράθεση. «Δουλειά μας είναι να κοιτάμε μπροστά, δε θέλω να μπω σε πολιτική αντιπαράθεση», σχολίασε σχετικά.

Ερωτηθείς για τους μετακλητούς υπαλλήλους, είπε ότι, «είναι μια ευχέρεια που έχει ο υπουργός, αλλά πρέπει να τη χρησιμοποιήσει με μέτρο».

«Φύση των κυβερνήσεων να ζητούν παραπάνω λεφτά οι υπουργοί της», κατέληξε ερωτηθείς για το αν οι υπουργοί του ζητούν περισσότερα χρήματα.