Οικονομία

19 Οκτωβρίου 2022 13:23 Τελευταία ενημέρωση : 19 Οκτωβρίου 2022 20:33

Ρεύμα: μείωση στα τιμολόγια τον Νοέμβριο

Διάβασέ μου το...

Σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα.

Ρεύμα: μείωση στα τιμολόγια τον Νοέμβριο
-

Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν το Νοέμβριο αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε συνέχεια της μείωσης τόσο των τιμών του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας όσο και των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τα ονομαστικά τιμολόγια τα οποία -σύμφωνα με τη νομοθεσία- ανακοινώνουν οι προμηθευτές μέχρι τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν τον επόμενο. Η τελική χρέωση των καταναλωτών εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που ανακοινώνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο χαμηλότερο είναι το ονομαστικό τιμολόγιο κάθε προμηθευτή τόσο φθηνότερη θα είναι η τελική χρέωση των πελατών του. Επιπλέον η μείωση των ονομαστικών τιμολογίων σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικρότερη επιδότηση προκειμένου να συγκρατηθούν σε ανεκτά επίπεδα τα τελικά τιμολόγια.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον Οκτώβριο έως χθες ήταν 263,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκριτικά το Σεπτέμβριο ήταν 416,87 ευρώ και τον Αύγουστο 436,53 ευρώ.

Η αποκλιμάκωση αποδίδεται αφενός στην αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα και αφετέρου στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκλεισε χθες στα 112,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον απόηχο και των προτάσεων της Κομισιόν για έλεγχο της τιμής του καυσίμου. Στην κορύφωση της κρίσης τον Αύγουστο είχε φθάσει κοντά στα 350 ευρώ.


"Πυρά" ΣΥΡΙΖΑ κατά Κυβέρνησης και ΔΕΗ

«Η ακριβότερη αγορά, με τιμή στα 274,85 ευρώ/MWh όταν Βουλγαρία και Ιταλία, με τις οποίες κινούμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, έχουν τιμή χαμηλότερη σχεδόν κατά 100 ευρώ. Ισπανία και η Πορτογαλία σ με τιμές 81,71 ευρώ/MWh και 79,87 ευρώ/MWh. Ακρίβεια με υπογραφή Μητσοτάκη», γράφει σε ανάρτηση του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ανάρτηση του, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρει «Ακραία αισχροκέρδεια και σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη, 100 € ακριβότερη από τις διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Ιταλία και 200€ από Ιβηρική! Και ενώ όλες οι αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μείωση τιμών στην Ελλάδα έχουμε αύξηση! Τι αλλη απόδειξη χρειάζεται ότι παίζονται "παιχνίδια" με τη συμμετοχή των γαλάζιων παιδιών της ΔΕΗ; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΔΕΗ βάζουν πλάτη στα υπερκέρδη, χωρίς έλεγχο και #ρύθμιση της αγοράς!»

Σε κοινή δήλωσή τους Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα αναφέρουν:

«Για ακόμα μία μέρα η Ελλάδα είναι στην 1η θέση ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και μάλιστα με αύξηση σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, σε πλήρη αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν μειωμένες τιμές. Αξιοπερίεργο είναι επίσης ότι η χώρα μας κατέχει το αρνητικό ρεκόρ σήμερα με 274,85 ευρώ/MWh όταν οι διασυνδεδεμένες αγορές Βουλγαρίας και Ιταλίας είναι στα 175,77 και 175,55 ευρώ αντίστοιχα και οι χώρες της Ιβηρικής βρίσκονται στα 79,87 και 81,71 ευρώ/MWh.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν, ακόμα μία φορά, τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και την πραγματική κατάσταση σχετικά με το κόστος και τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα. Γεννούν επίσης ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, που χρήζουν διερεύνησης και ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές για τα παιχνίδια που παίζονται στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας, ακόμα και με νέο μοντέλο αμοιβής των ηλεκτροπαραγωγών.
Τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκαλύπτει και μία ακόμα επίσημη έκθεση, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη φορά, για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το Β’ τρίμηνο του 2022, όπου αποδεικνύεται ότι:

  • Η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού για το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2022 (237 €/MWh) μετά την Ιταλία και τη Μάλτα και μάλιστα είχε τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση τιμών (+238%) στη χονδρεμπορική αγορά, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σημαντική αιτία αποτέλεσε το υψηλό μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή που αποτελεί βασική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας κατέγραψε επίσης αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτιές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022.
  • Σε αντίθεση με άλλες χώρες που την ίδια περίοδο (β τρίμηνο 2022) αύξησαν την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που τη μείωσε κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με αυτό να αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στην αδυναμία ανάκαμψης της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ανεπάρκεια και την έλλειψη προγραμματισμού του κ. Στάσση και των χρυσοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών της ΔΕΗ, και την απαξίωση των λιγνιτωρυχείων λόγω της βίαιης και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης το Σεπτέμβριο του 2019. Διαψεύδει επίσης και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στις αρχές Απριλίου.
  • Με βάση την εκτίμηση της Ευρ. Επιτροπής στη λιανική αγορά και όσον αφορά στους μη οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες τιμές (35,3 λεπτά ανά kWh για «μικρές» καταναλώσεις και 34,5 λεπτά ανά kWh για μεσαίες καταναλώσεις), πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (17,5 λεπτά ανά kWh) και τη μεγαλύτερη αύξηση (+194%) σε όλη την ΕΕ.
  • Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, η Ευρ. Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση ακρίβειας τον Ιούνιο στην ΕΕ.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις συνάδουν με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το Α’ Εξάμηνο του 2022 που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή (χωρίς φόρους, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και επιδοτήσεις) σε όλη την Ευρώπη, και βρίσκεται στη 2η (για μη οικιακούς) και 10η (για οικιακούς) θέση αντίστοιχα όσον αφορά στην τελική τιμή (μαζί με φόρους, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και επιδοτήσεις).
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μπορεί να λέει όσα ψέματα θέλει για να κρύψει ότι τόσον καιρό βάζει πλάτες στις υψηλές τιμές και στην αισχροκέρδεια με τα λεφτά των πολιτών, αλλά τα επίσημα στοιχεία τη διαψεύδουν κάθε μέρα πανηγυρικά.
Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έχουν γονατίσει. Ενώ η πλειονότητα αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση έχει επιλέξει αντί των καταναλωτών να προστατεύει άδικα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στα ταμεία του καρτέλ της ενέργειας, αφού δεν έχει φορολογηθεί, μέχρι στιγμής, ούτε ένα ευρώ».

Η απάντηση της "Ελληνικής Λύσης"

"Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του 2022 έναντι του προϋπολογισμού, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις ανατιμήσεις για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους.

Η ΝΔ επιτρέπει στο «καρτέλ» της ενέργειας να κερδοσκοπεί εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εκμεταλλευόμενη το «χαλί» που της έστρωσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα αρνείται να μειώσει ακόμα και τον ΦΠΑ, μέτρο που θα είχε μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ν.Δ. όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την ανάσχεση του πληθωρισμού, αλλά αντιθέτως τον υποθάλπει ακυρώνοντας ακόμα και την ενίσχυση στο πετρέλαιο κίνησης!"


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Ακράτα: ζευγάρι οι νεκροί της φονικής καραμπόλας (εικόνες)

Αγρίνιο - Ασέλγεια σε 4χρονο: ο 28χρονος, η ζωγραφιά και η “κάλυψη” της μάνας

Κρήτη: άφησε τον αδελφό του να πεθάνει αβοήθητος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ