Γενικά

23 Δεκεμβρίου 2014 10:35

Έπεσε η αυλαία στην υπόθεση Χαϊκάλη

Text to Speech

Σύμφωνα με το επτασέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος».

Στο αρχείο τέθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου η υπόθεση που αφορά τις καταγγελίες για προσπάθεια χρηματισμού του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη από τον επιχειρηματία και, παρ’ ολίγον κουμπάρο του, Γιώργο Αποστολόπουλο.

Σύμφωνα με το επτασέλιδο πόρισμα που παρέδωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος», ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης ως προς τη νομιμότητα καταγραφής της επίμαχης συνομιλίας.

Στο πόρισμά του ο κ. Παναγιωτόπουλος δέχεται ως πιο πειστικούς τους ισχυρισμούς του κ. Αποστολόπουλου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ουδέποτε είχε αληθή και σπουδαία πρόθεση προσφοράς του χρηματικού ποσού». Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι και ο επιχειρηματίας είχε παγιδεύσει τον χώρο κατά τη συνάντησή του με τον Παύλου Χαϊκάλη. «Ο δράστης ενός σοβαρού κακουργήματος δεν μπορεί να προσλαμβάνει μάρτυρες που θα παρακολουθούσαν τα γεγονότα, να τους εγκαθιστά σε θέση που βλέπουν τα πάντα, να τοποθετεί συσκευή παρακολούθησης κάτω από το τραπέζι και να εγκαθιστά κάμερα για να καταγράφει το έγκλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στο εισαγγελικό πόρισμα αποδομούνται ένας προς έναν οι ισχυρισμοί του Παύλου  Χαϊκάλη και εκφράζεται η απορία γιατί οι δύο «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης «δεν προσήλθαν στις αρμόδιες αρχές που είχαν την τεχνογνωσία να χειριστούν την υπόθεση».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κ. Χαϊκάλης την πρώτη φορά προσήλθε να καταθέσει στις Αρχές γνωρίζοντας ότι τον είχε καταγράψει ο Αποστολόπουλος, ενώ ο εισαγγελέας διερωτάται για την ανησυχία του κ. Χαϊκάλη να καταθέσει άμεσα στις 6 Δεκεμβρίου, εκφράζοντας υποψία για την τυχόν ύπαρξη αποδεικτικού υλικού σε βάρος του με την οποία θα εμφανιζόταν να λαμβάνει χρήματα.

Ως προς τον ισχυρισμό του βουλευτή των ΑΝΕΛ ότι ο επιχειρηματίας δεν προσήλθε στο ραντεβού τους, καθώς είχε «διαρρεύσει» το όνομά του, ο εισαγγελέας Εφετών υποστηρίζει ότι δεν ευσταθεί, καθώς την επίμαχη ημέρα και ώρα κανείς, ούτε η Εισαγγελία ούτε η Αστυνομία, γνώριζαν τα στοιχεία της ταυτότητας του ατόμου που θα εμφανιζόταν. «Κατά τον εισαγγελέα, η μη προσέλευση του Γ. Αποστολόπουλου οφείλεται στο ότι ουδέποτε είχε αληθή και σπουδαία πρόθεση εμφάνισης σε αυτή και προσφοράς του χρηματικού ποσού».

Τι κατέθεσαν Χαϊκάλης - Αποστολόπουλος

Εν τω μεταξύ, καταθέτοντας στον εισαγγελέα με την ιδιότητα του υπόπτου, ο επιχειρηματίας αρνείται ότι αποπειράθηκε να δωροδοκήσει τον βουλευτή και υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2014 ο βουλευτής τού εκμυστηρεύθηκε ότι «ήταν διατεθειμένος ακόμη και να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ή και να δεχθεί παντός είδους ανταλλάγματα προκειμένου να δώσει θετική ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Κατά τον κ. Αποστολόπουλο, ο λόγος που είχε αυτές τις συναντήσεις μαζί του ήταν για να διακριβώσει «τα αληθινά κίνητρα για την ενασχόλησή του με την πολιτική και το κίνημα των ΑΝΕΛ, καθώς να διακριβώσω και το ηθικό πολιτικό χάλι του, δηλαδή, ώς πού μπορούσε να φτάσει ένας ενεργός πολιτικός σε κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες για την πατρίδα, βάζοντας πάνω απ’ όλα ιδιοτελή συμφέροντα». Ο κ. Αποστολόπουλος υποστηρίζει ότι ο κ. Χαϊκάλης προσπαθούσε να βρει ανταλλάγματα για θετική ψήφο στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Παύλος Χαϊκάλης στην κατάθεση του δίνει μια άλλη εκδοχή στα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αποστολόπουλο «οι συνεργάτες του κ. Καμμένου, που μαγνητοσκοπούσαν τη συνάντηση, είδαν ένα ζευγάρι να κάθεται σε διπλανό τραπέζι και καταλάβαμε ότι ήταν άνθρωποι του συνομιλητή μου που κατέγραφαν και αυτοί τη συνάντηση». Κατά τον κ. Χαϊκάλη, «ο κ. Αποστολόπουλος δεν ήθελε να με δωροδοκήσει αλλά να με εκβιάσει, εμένα και τους ΑΝΕΛ, προκειμένου να ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Δήμα». Παράλληλα, ο Παύλος Χαϊκάλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έσπευσε να δημοσιοποιήσει το γεγονός. «Είχαμε φοβηθεί με τον κ. Καμμένο ότι το προϊόν της μαγνητοσκόπησης στο ραντεβού στο ξενοδοχείο από εκείνο το ζευγάρι θα παρουσιαζόταν σε κάποια κυριακάτικη εφημερίδα. Γι’ αυτό και σπεύσαμε κι εμείς να παρουσιάσουμε την υπόθεση».

«Είπα-ξείπα» από τον Παύλο Χαϊκάλη 

Εν τω μεταξύ, πίσω παίρνει ο Παύλος Χαϊκάλης τις δηλώσεις ότι έδωσε στον Γιώργο Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ για να παίξει για λογαριασμό του μετοχές στο Χρηματιστήριο.

Τόσο σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, όσο και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι ήταν φάουλ η δήλωση του αυτή, καθώς δεν έπαιξε ο ίδιος στο Χρηματιστήριο, αλλά ο Γιώργος Αποστολόπουλος με χρήματα που του έδωσε ο ίδιος. «Δεν υπάρχει καμία αγορά μετοχών ή τίτλων στο όνομά μου ή εξ ονόματος μου», αναφέρει και διευκρινίζει ότι θα του επέστρεφε τμηματικά κάθε μήνα. «Λάθος εάν είπα για τόκο, ήμουν φορτισμένος», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο Γιώργος Αποστολόπουλος στη συνομιλία που έχει καταγραφεί λέει πολλά και πως τώρα που είναι κατηγορούμενος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Επανέλαβε δε, πως αυτό που ζητάει είναι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Δείτε τι είπαν στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο συνήγορος του Γιώργου Αποστολόπουλου και η δικηγόρος του Παύλου Χαϊκάλη:

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO