Γενικά

23 Ιουλίου 2017 11:30 Τελευταία ενημέρωση : -

Νέες “φωτιές” για το Grexit από Βαρουφάκη και Λαφαζάνη

Text to Speech

Ανάβουν "φωτιές" τα όσα αποκαλύπτει ο πρώην ΥΠΟΙΚ αλλά και οι δηλώσεις Λαφαζάνη. Ο διάλογος με τον Αλέξη Τσίπρα, τα...μετρητά και η "νέα δραχμή" στα ΑΤΜ.

Νέες “φωτιές” για το Grexit από Βαρουφάκη και Λαφαζάνη

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν τα όσα γράφει στο νέο του βιβλίο ο Γιάνης Βαρουφάκης για την κρίσιμη περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα. Στο βιβλίο με τίτλο «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», φράση την οποίο δανείστηκε από μία ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτει διάλογό του με τον Αλέξη Τσίπρα μόλις έγιναν τα capital controls, όπως αποκαλύπτουν το Βήμα, η Καθημερινή και το Πρώτο Θέμα. 

Διάλογος Τσίπρα – Βαρουφάκη 

Αλέξης Τσίπρας: « Τί; Υπάρχουν 16 δις ευρώ σε μετρητά παρατεταμένα εδώ και εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;»

Γιάνης Βαρουφάκης: « Δεν είναι δυνατόν να απλώσουμε χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή».

Αλέξης Τσίπρας: « Μα Γιάνη, όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας και δεν έχω μία , έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;»

Γιάνης Βαρουφάκης: « Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε χρήματα της ΕΚΤ. Αν όμως θέλουμε το Grexit τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο με τα λεφτά αυτά χωρίς να κατηγορηθούμε  για κλοπή: να εθνικοποιήσουμε τα 16 δις ευρώ, να τα ακυρώσουμε  για  να πάψουν να αποτελούν ευρώ  και να τα μετονομάσουμε σε νέες δραχμές, να τα βάλουμε στα ΑΤΜ και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν καινούργιο νόμισμα. 

Τα...μετρητά και η "νέα δραχμή" στα ΑΤΜ 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος του είχε ζητήσει να προετοιμάσει ένα σχέδιο σε περίπτωση που η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης.

Αλέξης Τσίπρας: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που οι δανειστές μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό.»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Θα το κάνω». 

Το σενάριο περί δραχμής  παραδέχεται πάντως και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος όμως κατηγορεί τον Γιάνη Βαρουφάκη για ανακρίβειες.

«Θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο. Είχε κατατεθεί ένα ειδικό σχέδιο, ότι θα μπορούσε να κοπεί με τον τρόπο που λειτουργούσε το νομισματοκοπείο. Υπήρχε η δυνατότητα για μια γέφυρα η οποία χρηματοδοτικά θα μπορούσε να στηριχθεί με τρόπους τους οποίους έχω καταθέσει», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Βήμα Fm, κ. Λαφαζάνης. 

Επίθεση Βαρουφάκη σε Στουρνάρα, Σταθάκη και Δραγασάκη 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπολύει επίθεση σε Στουρνάρα, Σταθάκη και Δραγασάκη δηλώνοντας πως ο Πρωθυπουργός του είχε αποκαλύψει το σχέδιό του. 

Αλέξης Τσίπρας: Η ιδέα είναι να προχωρήσουμε με δύο τρόπους, ένα δημόσιο και έναν κρυφό. Δημόσια μπορούμε να προσεγγίσουμε τους πιστωτές  αλά δεξιά , με έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση που θα μεταδίδει το μήνυμα τώρα είμαστε καλά παιδιά. Την ίδια στιγμή όμως μακριά από την κοινή θέα, μπορούμε να προετοιμάσουμε μια αντεπίθεση. 

«Ο πρώην Υπουργός αρέσκεται να λέει πολλά. Αλήθεια όμως, τι θα εξετάσει μια τέτοια επιτροπή, γιατί δεν υιοθετήσαμε τελικά τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών;  Η ΝΔ διακατέχεται από μια τυφλή  αντιπολιτευτική υστερία που οδηγεί  συνεχώς στο να χάνει τη σοβαρότητά της», σημειώνει, μιλώντας στην "Realnews", ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τις αποκαλύψεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών αλλά και το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

ΝΔ: Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια

«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα. Εκείνος συνεχίζει να σιωπά και να απέχει. Το ίδιο κάνει και με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας. Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. 

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη ΝΔ λέγοντας, μεταξύ άλλων πως «πληροφορώ τη ΝΔ και την ηγεσία της, για να μη ψάχνουν αυτά που οι ίδιοι θεωρούν ως φαντάσματα, ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Βαρουφάκης διέθεταν σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη, προκειμένου να αποφύγουν μια συνθηκολόγηση και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου» και σημείωσε ότι «οι μόνοι, όμως, οι οποίοι, στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέταμε πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη, που ήταν και ο μόνος δρόμος για να απαλλαγούμε από την μνημονιακή υποδούλωση, ήταν η αφεντιά μου, το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα του τότε ΣΥΡΙΖΑ». 

ΠΑΣΟΚ: Να παρέμβει η δικαιοσύνη

"Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βαρουφακης', υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει: "Αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε και ο κ. Λαφαζανης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Τσίπρα για μια δεκαετία, στην χθεσινή του συνέντευξη. Δεν μένει αμφιβολία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης".

Σχόλιο του ΚΚΕ για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

"Αν κάτι αποδεικνύει η αναζωπύρωση της συζήτησης για το 2015, είναι το πώς οι κυρίαρχοι κύκλοι, του συστήματος και της ΕΕ, αξιοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό του για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και για να σπείρουν στο λαό την απογοήτευση" τονίζει από πλευράς του το ΚΚΕ.

Προσθέτει δε: "αποδεικνύει, επίσης, ότι η πραγματική φιλολαϊκή εναλλακτική δε βρίσκεται στα διάφορα σχέδια τμημάτων του κεφαλαίου που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, για χάρη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών αναγκών"

Το Ποτάμι: Σχέδιο της κυβέρνησης η δραχμή

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει και το Ποτάμι τονίζοντας, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση ότι «οι θέσεις της κυβέρνησης για την πορεία της χώρας είναι τριτοκοσμικές. Και το μόνο σχέδιο που είχαν ήταν αυτό που αποκαλύπτουν κομμάτι-κομμάτι οι κύριοι Λαφαζάνης και Βαρουφάκης. Της Ελλάδας της δραχμής».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δικαιούται να σιωπά για όσα αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει και ο εκπροσώπος Τύπου του Ποταμιού. «Ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ.Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά. Τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε)», αναφέρει ο Δημήτρης Τσιόδρας.

«Το ύφος και το επίπεδο των συζητήσεων μόνο Adults in the Room δεν θυμίζουν. Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει όλα αυτά με δεκάδες δισεκατομμύρια, δικαιούται να μάθει την αλήθεια με πλήρη διερεύνηση όλης αυτής της σκοτεινής περιόδου. Και θα τη μάθει», καταλήγει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO