Κυβέρνηση

19 Απριλίου 2018 15:37

Κουβέλης: οι εκλογές στην Τουρκία θα καθυστερήσουν την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών

Text to Speech

Ένταση με την Τουρκία μόνο σε επίπεδο ρητορικής βλέπει ο αναπλ. Υπουργός Άμυνας. Ποιες είναι οι σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο.

Κουβέλης: οι εκλογές στην Τουρκία θα καθυστερήσουν την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών

"Οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος έχουν την προβολή τους και στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος, που θέλει να εκμεταλλεύεται εκλογικά αλλά  και για την αντιρρόπηση των μεγάλων  και έντονων κοινωνικών προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της χώρας του. Και η επανεκλογή του Ερντογάν  δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής. Η αλλαγή γραμμής θα συναρτηθεί  με συνολικότερα ζητήματα,  ιδιαίτερα της ασταθούς εξωτερικής πολιτικής  της Τουρκίας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται  έντονα από τις αντιφάσεις της", τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη στον Real Fm, σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της προκλητικότητας της Τουρκίας μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Σε ερώτηση αν σήμερα η Τουρκία ισορροπεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Ακριβώς. Και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί να ισορροπεί. Η εξωτερική της πολιτική της Τουρκίας παραπαίει. Βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, θυμάται ξαφνικά τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό» ενώ για το αν θα υπάρχει περεταίρω κλιμάκωση ο κ. Κουβέλης είπε: «Δεν αποκλείω, στο επίπεδο της ρητορικής, στην οποία μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν,  να έχουμε μία ένταση αλλά σε ό,τι αφορά τις άλλες κινήσεις - και αναφέρομαι στις παραβάσεις, στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει η Τουρκία για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές, δεν θα έχουμε εκτιμώ  περαιτέρω κλιμάκωση». 

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «επιμέρους στοιχεία κλιμάκωσης μπορούμε να τα δούμε. Να θυμίσω ότι είχαμε για πρώτη φορά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο  την αμφισβήτηση της κυριότητας των Ιμίων, όταν ξέρει πάρα πολύ καλά ο κ. Ερντογάν ότι από συγκεκριμένες Συνθήκες απορρέουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα Ίμια.  Άλλες φορές τα τοποθετούσε στις «γκρίζες» ζώνες, εκεί όπου τοποθετούσε και τοποθετεί νησιά και νησίδες. Σήμερα όμως, επανέρχεται κλιμακώνοντας  την ρητορική της έντασης για να πει ότι τα Ίμια  είναι τουρκικά.

Παράνομη η κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών 

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει πρόβλημα και με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «η Τουρκία όπως είναι γνωστό, ενέταξε στην ένταση  των σχέσεων της με τη χώρα μας  και το ζήτημα της κράτησης των δύο αξιωματικών μας και το παρέπεμψε σε τουρκικό δικαστήριο. Και δεν πρόκειται για αδυναμία της Τουρκικής Δικαιοσύνης  να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση των δύο αξιωματικών μας είναι παράνομη. Κρατούνται άλλωστε, χωρίς κατηγορητήριο. Χρονοτριβεί η διαδικασία, κλιμακώνοντας  στο επίπεδο αυτό την ένταση η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών  και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας. Και το γεγονός αυτό με οδηγεί στη σκέψη ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες που εκκρεμούν ενώπιον της Τουρκικής Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση. Το δεύτερο, παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο  και το Δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  και βεβαίως στην υπόθεση αυτή να συνυπολογίσουμε και τη Συνθήκη της Γενεύης. Αναφέρομαι όχι για να καταγράψω το νομικό πλαίσιο αλλά για να πω ότι όλα αυτά τα περιφρονεί η Τουρκία, ακριβώς γιατί εντάσσει την υπόθεση σε αυτό που επιλέγει, ως στοιχείο έντασης των σχέσεών της με τη χώρα μας. Κατά τούτο, δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο θα κρατήσει η φυλάκιση, η παράνομη φυλάκιση των δύο αξιωματικών μας.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «ο όρος ο οποίος είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο  κύρος Πάνος Καμμένος, ο όρος ομηρεία, φαίνεται από τα πράγματα να επιβεβαιώνεται», απάντησε ότι «η λέξη ομηρεία, βεβαίως μπορεί να χαρακτηρίζει το στοιχείο το οποίο προσδιορίζει το παράνομο της κράτησης. Η απόκρουση της λέξης ομηρεία δεν είχε σχέση με τα χαρακτηριστικά αυτά, αλλά κυρίως με το ότι, εάν εμείς πέσουμε στην αντίληψη και στην «λογική» της Τουρκίας, ότι είναι όμηροι με την νομική έννοια του όρου, μια έννοια η οποία αφορά και στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο επικαλούμαστε, τότε είναι σαν έμμεσα να αποδέχεται κανείς ότι υπάρχει και το στοιχείο της ενδεχόμενης ανταλλαγής».  

Κανένα πρόβλημα με Καμμένο 

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργικών σχέσεων με τον κύριο Καμμένο. Συνεργαζόμαστε περίφημα. Έχουμε μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση συνολικότερα των συμπεριφορών της Τουρκίας. Με ενιαία, επίσης, γραμμή αντιμετωπίζουμε και την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Θέλω με άλλα λόγια να πω ότι εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του αρμοδιότητες, για το καλό, το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», επισήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας.

"Οι αυθορμητισμοί βλάπτουν την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής"

Για το περιστατικό με της ύψωσης της ελληνικής σημαίας στην βραχονησίδα ο κ. Κουβέλης είπε ότι «η ανύψωση μιας σημαίας έχει και τους δικούς της κανόνες, όπως αυτοί οι κανόνες προσδιορίζονται από το νόμο, αλλά ας φύγουμε από αυτό. Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν μπορεί να χαράσσεται και να ασκείται με αυθορμητισμούς, τους οποίους, αν θέλετε, στο βάθος σέβομαι και τιμώ αλλά πρόκειται για αυθορμητισμούς οι οποίοι βλάπτουν την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να ασκείται από τα υπεύθυνα όργανα της Πολιτείας. Κατά τούτο με τις δηλώσεις του χθες ο κύριος Καμμένος στη Βουλή είχε απόλυτο δίκιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO