Γενικά

09 Δεκεμβρίου 2018 07:40

Γραφείο στις Βρυξέλλες άνοιξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (εικόνες)

Text to Speech

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μίλησε για τον τριπλό στόχο του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας.

Γραφείο στις Βρυξέλλες άνοιξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (εικόνες)

Ευρωπαϊκό Γραφείο στις Βρυξέλλες άνοιξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το Γραφείο άρχισε τη λειτουργία του από την οπερασμένη Πέμπτη, με τη συνεισφορά του να μην αφορά μόνο στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, αλλά και όλων των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς θα είναι η πύλη τους στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες αρχίζει άμεσα το έργο του. Δεν δημιουργήσαμε απλώς μια νέα δομή. Δημιουργήσαμε ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην εξωστρέφεια της Κεντρικής Μακεδονίας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, στη διεύρυνση των συνεργασιών με τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες και στην εδραίωση της φωνής της Κεντρικής Μακεδονίας στα ευρωπαϊκά φόρα ως ηγετικού φορέα, που υποστηρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τελικός ωφελούμενος θα είναι ο πολίτης της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κονδύλια και προγράμματα, που θα δημιουργήσουν νέο εισόδημα, θα φέρουν ανάπτυξη στην πράξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, με παράλληλη βελτίωση της καθημερινότητας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».

Τζιτζικώστας - Ευρωπαϊκό Γραφείο στις Βρυξέλλες

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει τριπλό στόχο:

  1. Στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση των Περιφερειών της ΕΕ, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για τη βέλτιστη υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ώστε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και να παραμείνει πρώτη μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών Περιφερειών στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, το Γραφείο θα συμμετάσχει στη διαβούλευση και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, ώστε αφενός να μη γίνει ερήμην της ο σχεδιασμός, αφετέρου να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία για τις νέες προτεραιότητες, ώστε η Κεντρική Μακεδονία να είναι έτοιμη και να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα, αλλά και να τα υλοποιήσει με ταχύτητα, σε όφελος πάντα των πολιτών.
  2. Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ, σε διακρατικά προγράμματα και σε συνεργασίες για τα οριζόντια ευρωπαϊκά προγράμματα. Το Γραφείο αναλαμβάνει να ενισχύσει τη συμμετοχή της Περιφέρειας στις διακρατικές συνεργασίες, έχοντας ως βάση το δίκτυο που ήδη έχει δημιουργηθεί και στο πλαίσιο του οποίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται με περισσότερους από 35 φορείς και Περιφέρειες της ΕΕ, υλοποιώντας ευρωπαϊκά έργα, σε κρίσιμους τομείς, όπως η καινοτομία, η κυκλική οικονομία, οι νέες τεχνολογίες, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Στο πλαίσιο αυτό έργο του Γραφείου είναι να κεφαλαιοποιήσει τις συνεργασίες αυτές, για νέες συνέργειες σε όφελος άλλων φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας θα αποτελέσει την «πύλη» τους στις Βρυξέλλες, στην «καρδιά» της ΕΕ.
  3. Ενίσχυση του ήδη σημαντικού ρόλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, ώστε να εδραιωθεί ο ηγετικός χαρακτήρας της, που έχει ενισχυθεί μετά και την ανάδειξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σε Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.

Τζιτζικώστας - Ευρωπαϊκό Γραφείο στις Βρυξέλλες

Τη σημασία της ίδρυσης και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο «HouseofCities, MunicipalitiesandRegions» (Σπίτι των Πόλεων, Δήμων και Περιφερειών - 1, Square de Meeus, 1000 Brussels) σφράγισε η υψηλότατη παρουσία Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων και η εκπροσώπηση στον υψηλότερο βαθμό του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και της Επιτροπής των Περιφερειών, στα χτεσινά εγκαίνια του Γραφείου.

Τζιτζικώστας - Ευρωπαϊκό Γραφείο στις Βρυξέλλες

Παρόντες στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες ήταν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Karl-HeinzLambertz, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) στην Επιτροπή των Περιφερειών MichaelSchneider, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ MarkkuMarkkula, οι Ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Μίλτος Κίρκος, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο Πρέσβης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ Ανδρέας Παπασταύρου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Γιάννης Σγουρός, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Μαραβέλιας, Νίκος Χιωτάκης, Γιάννης Κουράκης, Σπύρος Σπυρίδων, Κώστας Σιμιτσής, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής από την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ.

VIDEO