Δικαιοσύνη

21 Φεβρουαρίου 2018 13:29

Δικαστές κατά Θάνου για την παρέμβαση της στην υπόθεση Novartis

Text to Speech

Τι υποστήριξε η επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δικαστές κατά Θάνου για την παρέμβαση της στην υπόθεση Novartis

Η δημόσια παρέμβαση στην υπόθεση Novartis από την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν Προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η κ. Θάνου χαρακτήριζε ως «μη νόμιμο» το αίτημα  για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, αναφέροντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ό,τι «το αίτημα αυτό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών, με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή», αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να αφαιρεθεί η υπόθεση της Novartis από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία πήρε τις καταθέσεις από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες και συνέταξε τη δικογραφία με τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Ολόκληρη η δήλωση της Βασιλικής Θάνου, έχει ως εξής, «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς. Επομένως, είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Σκληρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

Απαντώντας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει ότι «η χθεσινή δήλωση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της. Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών». 

«Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους», τονίζεται.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταλήγει «σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO