Κίνα

05 Μαρτίου 2014 21:34

«Θα κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της μόλυνσης του αέρα»

Text to Speech

Η Κίνα σκοπεύει να «κηρύξει πόλεμο» κατά της μόλυνσης του αέρα.


Ξεπερνούν το όριο ασφαλείας τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα σε πολλές περιοχές της Κίνας, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών και την ανησυχία της κυβέρνησης ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα.

«Θα κηρύξουμε με αποφασιστικότητα τον πόλεμο κατά της μόλυνσης, όπως κάναμε και με τη φτώχεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά την ετήσια έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και ενώπιον των σχεδόν 3.000 βουλευτών.

Όπως είπε ο Λι, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν πρώτα στη μείωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και PM 10 καθώς και στην κατάργηση των απαρχαιωμένων παραγωγών ενέργειας και των βιομηχανικών μονάδων, που επιβαρύνουν κατά πολύ την ατμόσφαιρα.

Η Κίνα δεν πλήττεται μόνο από το νέφος, που κι εφέτος τον χειμώνα κάλυψε μεγάλα τμήματα του πυκνοκατοικημένου ανατολικού τμήματος της χώρας. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δαπανήσει 2 τρισ. γιουάν (330 δισ. δολάρια) για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των περιορισμένων υδάτινων πόρων.

Ο Λι δήλωσε ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να μετατρέψει 333.300 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης σε δασικές περιοχές και βοσκοτόπους, ενώ το κοινοβούλιο προχωράει σε τροποποιήσεις νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος οι οποίοι θα προβλέπουν τιμωρία και πρόστιμο για τους παραβάτες.

VIDEO