Ρωσία

31 Αυγούστου 2014 11:51

Ανταλλαγή στρατιωτών μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

Text to Speech

Η καθεμία από τις δύο πλευρές άφησε ελεύθερους στρατιώτες της άλλης, κίνηση που εκλαμβάνεται ως αποκλιμάκωση της βίας.

Η Ουκρανία άφησε ελεύθερους μια ομάδα ρώσων αλεξιπτωτιστών που είχε συλλάβει και η Ρωσία έκανε το ίδιο με 63 ουκρανούς στρατιώτες που πέρασαν στο έδαφός της την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έναν διοικητή των αλεξιπτωτιστών.

Το πρακτορείο RIA επικαλέστηκε τον ρώσο υποστράτηγο Αλεξέι Ραγκόζιν ο οποίος δήλωσε ότι οι αλεξιπτωτιστές επέστρεψαν στη χώρα τους έπειτα από "πολύ δύσκολες" διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι συνέλαβε 10 αλεξιπτωτιστές και τους παρουσίασε στους δημοσιογράφους ως απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Η Ρωσία είχε απαντήσει ότι οι άνδρες πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος.

Το Κίεβο επεσήμανε ότι οι αλεξιπτωτιστές βρίσκονταν σε «ειδική αποστολή» και συνελήφθησαν επειδή πέρασαν παράνομα τα σύνορα και επειδή υποστήριξαν «μια τρομοκρατική οργάνωση», όπως χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο Ραγκόζιν από την πλευρά του επέκρινε τη συμπεριφορά της Ουκρανίας. «Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι οι στρατιώτες μας κρατήθηκαν από την ουκρανική πλευρά για τόσες ημέρες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αντίθετα η Μόσχα επέστρεψε στην πατρίδα τους άμεσα «εκατοντάδες» ουκρανούς στρατιώτες που είχαν περάσει τα σύνορα σε διάφορες περιπτώσεις. Σημείωσε εξάλλου ότι η τελευταία ομάδα 63 ουκρανών στρατιωτών εισήλθε στο ρωσικό έδαφος την Τετάρτη.

«Τα παιδιά μας έχουν αναστατωθεί με τα όσα συνέβησαν. Θα λάβουν την απαραίτητη ψυχολογική βοήθεια και όποια βοήθεια χρειάζονται», υπογράμμισε ο υποστράτηγος.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων φαίνεται να σηματοδοτεί μια αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από την κατάληψη από τους αυτονομιστές αντάρτες, με την υποστήριξη ρώρων στρατιωτών όπως καταγγέλλει το Κίεβο, της πόλης Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

VIDEO