Ευρώπη

23 Απριλίου 2017 20:23 Τελευταία ενημέρωση : -

Απρόβλεπτος ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Text to Speech

Στραμμένα στη Γαλλία τα βλέμματα όλης της Ευρώπης. Δύο εκ των Λεπέν, Μακρόν, Φιγιόν και Μελανσόν θα διεκδικήσουν την Προεδρία στον δεύτερο γύρο.

Απρόβλεπτος ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Ως οι πιο αβέβαιες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Γαλλίας χαρακτηρίζονται οι φετινές από πολιτικούς αναλυτές, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι 4 επικρατέστεροι υποψήφιοι (Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν και Μελανσόν) συγκέντρωναν περίπου τα ίδια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Σύμφωνα με exit polls που έδωσαν νωρίς το απόγευμα στη δημοσιότητα βελγικές ιστοσελίδες, ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να έχει προβάδισμα με 24%, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να έρχεται δεύτερη με 22%, και να έπονται οι Φρανσουά Φιγιόν (20,5%) και Ζαν-Λικ Μελανσόν (18,5%).

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η προσέλευση στις κάλπες, καθώς στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος) η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έφθασε στο 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το καλύτερο μήνυμα γι αυτές τις εκλογές είναι οι Γάλλοι με την ψήφο τους «να δείξουν ότι η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από κάθε τι άλλο».

Ο Ολάντ, ο οποίος δεν βάζει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του, επιθεώρησε τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα μετά την φονική επίθεση της Πέμπτης στο Παρίσι.

Η Κυβέρνησή του έχει κινητοποιήσει πάνω από 50.000 αστυνομικούς και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας για την προστασία των εκλογικών τμημάτων.

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

Στις 10:30 τοπική ώρα, αφού ψήφισε στην Τιλ στην εκλογική του περιφέρεια Κορέζ, στην νοτιοανατολική Γαλλία, ο Ολάντ είπε ότι «είναι απαραίτητο να πάνε οι Γάλλοι να ψηφίσουν σε μια τέτοια εποχή», ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα ασφαλείας «εγγύηση στον γαλλικό λαό του θεμελιώδους δικαιώματός τους να επιλέξουν το μέλλον τους». 

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους επικρατέστερους νικητές των απρόβλεπτων αυτών εκλογών, πήγε να ψηφίσει στις 11 το πρωί στην παραθαλάσσια πόλη Λε Τουκέ της βόρειας Γαλλίας, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία, στο πλευρό της συζύγου του Μπριζίτ με την οποία κρατιούνταν χέρι-χέρι.

Ο  Μακρόν έδειχνε χαλαρός και πόζαρε δίπλα σε ψηφοφόρους που έβγαζαν με το κινητό τους selfies. 

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

Χαμογελαστή η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν ψήφισε στο Ενίν-Μπομόν, ένα προπύργιο του Εθνικού Μετώπου στα βόρεια της χώρας. Την Λεπέν “υποδέχτηκαν” έξω από το εκλογικό τμήμα γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen που διαδήλωσαν εναντίον της.

AP - Γαλλία - διαδηλωτές - μάσκες

Αστυνομικοί συνέλαβαν τις ακτιβίστριες, ορισμένες από τις οποίες φορούσαν μάσκες με το πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΦΙΓΙΟΝ

Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εκλέγεται στο Παρίσι, ψήφισε σε ακριβή συνοικία στα δυτικά της πρωτεύουσας λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ η σύζυγός του Πενέλοπι, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου αργομισθίας, ψήφισε νωρίς το πρωί στο Σολέσμ, συνοδευόμενη από δύο εκ των πέντε παιδιών τους.

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΜΠΕΝΟΥΑ ΑΜΟΝ

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν ψήφισε στην Τραπ, στην περιοχή του Παρισιού, και παρότι οι επιδόσεις του σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κακές δήλωσε «γαλήνιος». «Όταν έχεις κάνει μια καλή προεκλογική εκστρατεία δεν πρέπει να μετανιώνεις», σχολίασε.

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΖΑΝ-ΛΙΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ

Από τους 11 υποψήφιους για την Προεδρία, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε τελευταίος ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος περίμενε υπομονετικά στην ουρά στο εκλογικό τμήμα του που ήταν σε ένα σχολείο της πρωτεύουσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO