Αφρική

15 Οκτωβρίου 2017 13:31

Εφιαλτικός ο απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων στη Σομαλία (βίντεο)

Text to Speech

Εξτρεμιστές με παγιδευμένα οχήματα σκόρπισαν τον θάνατο σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες συνοικίες της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Εφιαλτικός ο απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων στη Σομαλία (βίντεο)

Τους 230 έφτασαν οι νεκροί, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200, από τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, μία από τις πιο αιματηρές στη χώρα από το 2007, όταν οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ ξεκίνησαν τη δράση τους.

Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό εξερράγη μπροστά από ένα ξενοδοχείο, στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Κ5 της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ο οποίος είναι γεμάτος με κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια και καταστήματα. Δύο ώρες αργότερα ένα άλλο παγιδευμένο όχημα εξερράγη στη συνοικία Μεντίνα της σομαλικής πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Οι Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, συχνά εξαπολύουν επιθέσεις στο Μογκαντίσου και τα περίχωρά της.

Επίθεση αυτοκτονίας - έκρηξη - Σομαλία

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από το δημοφιλές ξενοδοχείο Safari, όπου όμως δεν διαμένουν συχνά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Συνήθως οι Σεμπάμπ βάζουν στο στόχαστρο ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται από μέλη της κυβέρνησης.

Επίθεση αυτοκτονίας - έκρηξη - Σομαλία

Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει επίσης τα περισσότερα από τα προπύργιά τους. Όμως ελέγχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις και εξαπολύουν συχνά επιθέσεις στην πρωτεύουσα και σε στρατιωτικές βάσεις.

Η χθεσινή επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας.

VIDEO