Κόσμος

14 Οκτωβρίου 2023 06:22 Τελευταία ενημέρωση : 14 Οκτωβρίου 2023 09:16

Γάζα: εγκατέλειψαν τα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε η εκκένωση της περιοχής, καθώς πλησίαζε η λήξη του τελεσιγράφου του Ισραήλ, πριν την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων.

Γάζα: εγκατέλειψαν τα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (εικόνες)
-

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε διορία 24 ώρες για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ήδη πριν από το τελεσίγραφο αυτό του ισραηλινού στρατού, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 423.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.

Γάζα - εκκένωση - κάτοικοι

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν «σημαντική κίνηση» παλαιστινίων αμάχων προς νότο, μία ημέρα αφού διέταξαν τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με περιφερειακές κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι, που είναι παγιδευμένοι εκεί, υφίστανται διακοπή της ηλεκτροδότησης και ελλείψεις τροφίμων και νερού ενώ βομβαρδίζονται σφοδρά από τους Ισραήλινούς.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που πραγματοποίησε πριν από μία εβδομάδα, κατά την οποία μαχητές της σκότωσαν 1.300 Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν πολλούς ομήρους.

Το Ισραήλ έχει θέσει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά η Χαμάς και στην οποία ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σε πλήρη πολιορκία και τη βομβαρδίζει με άνευ προηγουμένου αεροπορικά πλήγματα. Οι αρχές της Γάζας λένε πως έχουν σκοτωθεί 1.900 άνθρωποι.

Γάζα - Εκκένωση

Χθες, Παρασκευή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Γάζας έλαβαν ειδοποίηση από το Ισραήλ να φύγουν προς νότο μέσα σε 24 ώρες, προθεσμία που έληξε στις 5 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Είδαμε σημαντική κίνηση παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έκανε καμιά αναφορά στην προθεσμία και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή».

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες».

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και είπε στους κατοίκους να μείνουν. 

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν παλαιστινιακά πληρώματα που εκτοξεύουν ρουκέτες και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση από την έναρξη της κρίσης ότι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο έδαφος της Γάζας. 

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με άνευ προηγουμένου ισχύ», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια σπάνια τηλεοπτική δήλωσή του κατά την έναρξη του εβραϊκού Σαββάτου χθες, Παρασκευή, το βράδυ. «Τονίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή».

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν κατευθυνθεί προς νότο από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά την ισραηλινή διαταγή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε πως περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών πριν δοθεί η διαταγή. Ωστόσο πολλοί άλλοι λένε ότι θα παραμείνουν. «Ο θάνατος είναι καλύτερος από το να φύγουμε», λέει ο 20χρονος Μοχάμαντ έξω από ένα κτίριο που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο κέντρο της Γάζας.

Τα τζαμιά μεταδίδουν το μήνυμα «Κρατήστε τα σπίτια σας. Κρατήστε τη γη σας».

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί προειδοποίησαν για μια καταστροφή, αν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαναγκασθούν να φύγουν και δήλωσαν πως η πολιορκία θα πρέπει να αρθεί για να επιτραπεί η διανομή βοήθειας.

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει «κατηγορηματικά» την εκκένωση της Γάζας

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως το βασίλειο απορρίπτει «κατηγορηματικά» οποιαδήποτε μετακίνηση του πληθυσμού της Γάζας, καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό «ανυπεράσπιστων αμάχων», ανεβάζοντας τον όνο των επικρίσεών της στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.

Το Ριάντ «δηλώνει την κατηγορηματική του απόρριψη έναντι των καλεσμάτων για τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας και την καταδίκη του για τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό ανυπεράσπιστων αμάχων» στον θύλακα, τόνισε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η σαουδαραβική ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, έφθανε στο Ριάντ στο πλαίσιο περιοδείας του σε έξι αραβικές χώρες, μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ.

Η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της, βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα, έθεσε υπό αμφισβήτηση, αν δεν ενταφίασε, τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να προωθήσει την προσέγγιση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα σειρά ανακοινώσεων υποστήριξης στους Παλαιστίνιους.

Ισραήλ: επιχειρήσεις ξεκίνησαν στα περίχωρα της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».

Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

Διάγγελμα Νετανιάχου: Θα εξαλείψουμε την Χαμάς, είμαστε μόλις στην αρχή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Παρασκευής ότι τα αντίποινα της τελευταίας εβδομάδας για την επίθεση της Χαμάς δεν ήταν παρά «μόνο η αρχή», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα ακολουθήσει ή για πόσο καιρό.

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια σύντομη ανακοίνωσή του που, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο, μεταδόθηκε από την τηλεόραση αφού είχε ξεκινήσει η αργία του εβραϊκού Σαββάτου. «Τονίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή», επέμεινε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ θα καταστρέψει τη Χαμάς, όσο καιρό κι αν χρειαστεί, και θα τελειώσει τον πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής. «Οι εχθροί μας μόλις άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα», είπε και πρόσθεσε:

«Μίλησα με οικογένειες που σήμερα έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Το Ισραήλ δε θα ξεχάσει ποτέ τούτες τις φρικτές πράξεις των εχθρών μας. Συγκεντρώνουμε τεράστια διεθνή υποστήριξη. Χτυπάμε τους εχθρούς μας, με πρωτοφανή δύναμη. Αυτή είναι μόνο η αρχή», προσέθεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Ειδήσεις σήμερα:

Σημεία για rapid test δωρεάν το Σάββατο

Καιρός: νεφώσεις και τοπικές βροχές το Σάββατο

Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός νταλίκας (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ