Πολιτική

27 Μαΐου 2019 06:32 Τελευταία ενημέρωση : 27 Μαΐου 2019 21:15

Συσκέψεις στο Μαξίμου με φόντο τις πρόωρες εκλογές

Διάβασέ μου το...

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συσκέψεις στο Μαξίμου με φόντο τις πρόωρες εκλογές
-

Συνεχείς συσκέψεις αναμένονται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το βάρος των αποτελεσμάτων της κάλπης τόσο για τις Ευρωεκλογέςόσο και για τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές Εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει σε συνεδρίαση των Τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας για την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ θα δοθούν και οι πρώτες κατευθύνσεις ενόψει των εθνικών εκλογών.

Σήμερα, Δευτέρα 27 Μαΐου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ξενοδοχείο Wyndham (Μ. Αλεξάνδρου 2) με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και πριν την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολίτες, ήταν ξεκάθαρη η άποψη του Πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στα στελέχη του κόμματος ότι «προφανώς οι εκλογές είναι μονόδρομος, τώρα και όχι τον Σεπτέμβρη. Δεν έχει νόημα κάποιος να περιμένει. Με το ηθικό πλεονέκτημα προσφύγαμε στις κάλπες και τον Σεπτέμβριο του 2015 άρα δεν μπορούμε να χάσουμε την αξιοπιστία μας. Θα προσφύγουμε στην λαϊκή ετυμηγορία. Παίρνουμε τα μηνύματα, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην ακούμε».

Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να στήριξε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «χαρακτηριστικά μας είναι η αξιοπρέπεια και η δημοκρατία. Ο τρόπος που πολιτεύεσαι δεν πρέπει να χάνεται». Αντίθετη άποψη φαίνεται πως είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «τον Οκτώβριο μπορούν να εμπεδωθούν τα θετικά μέτρα και να μιλήσουμε στον κόσμο. Ακούω αυτά που λέτε και για τον Ιούνιο…».


Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε, τελικά αργά χθες το βράδυ, την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους φέρεται η 30η Ιουνίου.

«Για να είναι τελικά ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση: Αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε», σημείωσε ο πρωθυπουργόςΣτη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Πάντα ο ελληνικός λαός ήταν το στήριγμά μας. Απευθύνομαι πάλι με ειλικρίνεια και τους ζητώ την εντολή. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές την εντολή την έδινε και θα την δίνει πάντα ο ελληνικός λαός».

«Αρχίζουμε απο αύριο έναν ακόμα ωραίο αγώνα. Για το δίκιο των πολλών, για την προοπτική της χώρας»: αυτό υπογραμμίζει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Αναλυτικά, «κάποτε ξεκινούσαμε από το 4%. Τώρα ξεκινάμε από το 24%. Θέλαμε περισσότερο, αλλά δεν το λες και "τίποτα". Μπορούμε περισσότερα. Με εμπιστοσύνη στο λαό, με πίστη στο σχέδιο μας, αρχίζουμε από αύριο έναν ακόμα ωραίο αγώνα. Για το δίκιο των πολλών, για την προοπτική της χώρας», αναφέρει αναλυτικά ο κ. Δραγασάκης.

Τσίπρας - προκύρηξη εκλογών - εκλογικό κέντρο - αντιδράσεις

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος μιας συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Τώρα ανατέλλει ο ήλιος μιας Ελλάδας πιο φωτεινής», τόνισε από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Μιας Ελλάδας, που υπέφερε πολύ, υπέμεινε πολλά και βρήκε τη δύναμη να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για μια καλύτερη ζωή. Ας τον υψώσουμε μαζί, στη μέση του γαλανού ουρανού μιας περήφανης».

«Ο Ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της Δεξιάς», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Η μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και εκείνη των τοπικών εκλογών εκ των πραγμάτων πήρε χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε εθνικές εκλογές» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ, του ΝΑΤΟ».