Κόσμος

03 Ιουλίου 2019 08:34

Αμμόχωστος: άνοιγμα της πόλης “φάντασμα” υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση επιχειρεί το “Ψευδοκράτος”

Διάβασέ μου το...

Το πλάνο των τουρκοκύπριων για άνοιγμα των Βαρωσίων και η «γραμμή» που ακολουθούν για να το πετύχουν.

Αμμόχωστος: άνοιγμα της πόλης “φάντασμα” υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση επιχειρεί το “Ψευδοκράτος”
-

Το άνοιγμα των Βαρωσίων, της «πόλης φάντασμα» της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση φαίνεται πως επιχειρεί το Ψευδοκράτος.

Ο «Υπουργός Εξωτερικών» της κατεχόμενης Κύπρου βρέθηκε χθες στο κλειστό κομμάτι του άλλοτε τουριστικού κέντρου της Αμμοχώστου, για να κάνει όπως διεμήνυσε, μια πρώτη «καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων» της περιοχής, μαζί με την «επιτροπή απογραφής». Η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο «πρωθυπουργός» του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, από την πλευρά του σημείωσε ότι  «απώτερος στόχος είναι να ανοίξουν τα Βαρώσια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση», ξεκαθαρίζοντας πως αν αυτό συμβεί, τότε «το ΕΒΚΑΦ και οι πρώην κάτοικοι (δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες) θα μπορούν να αιτηθούν στην επιτροπή ακινήτων περιουσιών».

Το κατοχικό καθεστώς θεωρεί πως μέσω της «επιτροπής» θα ληφθεί απόφαση, η οποία θα παραχωρεί στην τουρκοκυπριακή διοίκηση το κλειστό κομμάτι της πόλης. Μέσω αυτής της διαδικασίας η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι θα πετύχει μια «νόμιμη πράξη ανοίγματος της πόλης», αφού η «επιτροπή» θεωρείται νόμιμο ένδικο μέσο από το ΕΔΑΔ.

Οζερσάι - Αμμόχωστος

Ό,τι όμως και να υποστηρίζει το κατοχικό καθεστώς και ανεξαρτήτως από τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκεί που θα κριθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πόλης, είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου έχουν προσφύγει Ελληνοκύπριοι, για να αποφασιστεί το αν η περιούσια της περιοχής των Βαρωσίων ανήκει στους ελληνοκύπριους ή στο ΕΒΚΑΦ, όπως υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η πολιτική με την οποία το κατοχικό καθεστώς χειρίζεται το θέμα της Αμμοχώστου κινείται στο γενικότερο πλαίσιο που ακολουθείται από αυτό, αυτό δηλαδή της επίρριψης ευθυνών. Σύμφωνα με τη λογική αυτήν, «οι Ελληνοκύπριοι έχουν απορρίψει όλα τα σχέδια λύσης και δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα η όποια λύση. Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μέσω διαβουλεύσεων με διεθνείς παίκτες και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται σοβαρά στην ατζέντα».

Την ίδια ώρα, σε δημοσιεύματα του κατοχικού Τύπου γίνεται λόγος για προσπάθεια του καθεστώτος να οδηγηθούν οι Ελληνοκύπριοι στην πώληση των περιουσιών τους στην Αμμόχωστο προς τους Τούρκους. Παράλληλα, αναφέρεται πως η μόνη περίπτωση να δεχθεί το κατοχικό καθεστώς την επιστροφή της πόλης στους Ελληνοκυπρίους είναι  «η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει στις συνομιλίες που να μην είναι ανοικτού τέλους, να συμφωνήσουν λύση δύο κρατών κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ».