Κόσμος

03 Ιουλίου 2019 14:04

Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Νταβίντ Σασόλι

Διάβασέ μου το...

Συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον διάδοχο του Αντόνιο Ταγιάνι.

Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Νταβίντ Σασόλι
-

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ-Μαρία Σασόλι είναι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με απόλυτη πλειοψηφία, 345 υπέρ, ο Ιταλός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαδέχεται τον επίσης Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Ιουλίου.

Ο 63χρονος Σασόλι, πρώην δημοσιογράφος από τη Φλωρεντία, εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην σημερινή διαδικασία στηρίχτηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

David Maria Sassoli

Στο πρώτο μήνυμα του, μέσω Twitter, o Νταβίντ Σασόλι, αμέσως μετά την εκλογή του, επέλεξε να μοιραστεί με τους ακολούθους του μια φράση του δολοφονημένου Ιταλού Πρωθυπουργού, Άλντο Μόρο, ο οποίος είχε πει ό τι "πρέπει να ζήσουμε τον χρόνο που μας έχει δοθεί, με όλες τις δυσκολίες του", κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη επίδειξης θάρρους και αυτοπεποίθησης.

David Maria Sassoli - tweet  

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ήταν τέσσερις: Νταβίντ Σασόλι από τους Σοσιαλιστές, Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά.

Στην πρώτη ψηφοφορία ο Σασόλι πήρε 325 ψήφους και ο Ζαχραντίλ με 162 ψήφους. Οι διαρροές πάντως είναι μεγάλες γεγονός που παραπέμπει σε μια δύσκολη ψηφοφορία για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Ούρσουλας φον ντε Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, η οποία θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο ρόλος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ειναι να: 

  • Διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών
  • Εποπτεύει τις διάφορες δραστηριότητες και επιτροπές του Κοινοβουλίου
  • Εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις διεθνείς σχέσεις του
  • Δίνει την τελική έγκριση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ