Κόσμος

12 Ιουλίου 2019 21:15

Κόντρα Ζάεφ – Μπορίσοφ για τον “Βορειομακεδόνα” Πρόεδρο (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Μια αναφορά του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας για τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο.​

Κόντρα Ζάεφ – Μπορίσοφ για τον “Βορειομακεδόνα”  Πρόεδρο (βίντεο)
-

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας ζήτησε ο Ζόραν Ζάεφ, επειδή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε δήλωσή του προς τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσε τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, ως «βορειομακεδόνα πρόεδρο».

«Είμαστε Μακεδόνες. Τελεία και παύλα. Και ζούμε σε μια χώρα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Συμβουλευτείτε και την Συμφωνία των Πρεσπών» ήταν η σύσταση του Ζοραν Ζαεφ προς τον Βούλγαρο ομόλογό του. Σύσταση που θα τη διαδεχτεί διαμαρτυρία διότι ο Μπορίσοφ, αποκάλεσε τον πρόεδρο Στεβο Πενταρόφκσι, Βορειο-Μακεδόνα, και όχι Μακεδόνα, όπως είναι το ορθό κατά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η τοποθέτηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε ατόπημα και ο Ζόραν Ζαεφ, που ακόμα δεν έχει ξεφύγει από τη δίνη του σκανδάλου με τους Ρώσους φαρσέρ, διαβεβαίωσε, ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τη Σόφια.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεν διόρθωσε τη δήλωσή του, ωστόσο σε σημείωμά του στο Twitter αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι στον «βορειομακεδόνα» πρόεδρο).

Στο εγχειρίδιο του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο χαρακτηρισμός για τον πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας είναι «Μακεδόνας» και όχι «Βορειομακεδόνας».