Κόσμος

24 Ιουλίου 2019 11:52

Νέος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ και επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον

Διάβασέ μου το...

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντά την βασίλισσα και γίνεται πρωθυπουργός. «Ψεύτης και αγενής» για τον γερμανικό Τύπο.

Νέος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ και επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον
-

Πρώτα στο Μπάκιγχαμ και μετά στη Ντάουνιγκ Στριτ: είναι η μέρα της «ενθρόνισης» του Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δίνει την σκυτάλη της διακυβέρνησης και...του Brexit.

Έπειτα από μία συντριπτική νίκη έναντι του αντιπάλου του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στην ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον θα γίνει σήμερα ο 14ος αρχηγός κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας της Ελισάβετ ΙΙ.

Η Τερέζα Μέι, αναγκασμένη να αποχωρήσει αφού απέτυχε σε όλες τις προσπάθειες να πείσει τους βουλευτές να επικυρώσουν την συμφωνία του Brexit πέρασε μία τελευταία νύκτα στην Ντάουνινγκ Στριτ. Προς το μεσημέρι θα παρουσιασθεί για μία τελευταία φορά στο κοινοβούλιο, όπως κάθε εβδομάδα, για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Στην συνέχεια, θα κάνει μία σύντομη ομιλία μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ακριβώς εκεί όπου ανακοίνωσε την παραίτησή της στις 24 Μαΐου εκφράζοντας με δάκρυα στα μάτια την λύπη της που δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει το Brexit.

Έπειτα, η Τερέζα Μέι θα κατευθυνθεί προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα παρουσιάσει επισήμως την παραίτησή της στην βασίλισσα Ελισάβετ για να επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, από όπου ως απλή βουλευτής «θα υποστηρίξει πλήρως» τον διάδοχό της. Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει δεκτός από την βασίλισσα, η οποία θα του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και μετά ο νέος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα απευθύνει ομιλία και θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του.

Μπόρις Τζόνσον

Ανησυχίες για τον Τζόνσον

Ορισμένοι υπουργοί της Τερέζα Μέι δεν περίμεναν την σημερινή ημέρα για να φτιάξουν τις βαλίτσες τους: οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ ή Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στούαρτ, τρεις φιλοευρωπαίοι, δεν ήσαν καθόλου έτοιμοι να υπηρετήσουν υπό τις εντολές του Μπόρις Τζόνσον, που δηλώνει έτοιμος για μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση χωρίς συμφωνία. Αλλωστε, το πρώτο πράγμα που είπε μετά την ανακοίνωση της νίκης του με το 66,4% των ψήφων ήταν: «Θα υλοποιήσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου».

Όμως η πρόθεσή του αυτή ανησυχεί τους φιλοευρωπαίους και τους επιχειρηματικούς κύκλους, που τον πιέζουν να εγκαταλείψει αυτό το επικίνδυνο για την βρετανική οικονομία σενάριο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε χθες ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξανασυζητήσουν με το Λονδίνο την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική τους σχέση, αλλά όχι και την συμφωνία του διαζυγίου.

Την ώρα που κάθε πλευρά επιμένει στις θέσεις της, ο χρόνος πιέζει καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές της βρετανικής βουλής, που ξεκινούν αύριο το βράδυ. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ξανασυνεδριάσει πλέον τον Σεπτέμβριο. Σε αυτήν την συγκυρία αβεβαιότητας, «οι εταιρείες έχουν ανάγκη να γνωρίζουν συγκεκριμένα τι θα κάνει η κυβέρνησή σας για να εμποδίσει ένα μη συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, πηγή αναταραχής για τον πληθυσμό και το εμπόριο», προειδοποίησε χθες ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των βρετανικών εμπορικών επιμελητηρίων. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αμφισβητεί την νομιμοποίηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, και ζητεί την διεξαγωγή εκλογών. Καλεί δε σε διαδήλωση με το αίτημα αυτό αύριο του βράδυ.

Μπόρις Τζόνσον

O γερμανικός Τύπος για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Μάλλον ισοπεδωτικά είναι τα σχόλια στον γερμανικό Τύπο για την αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στο '"τιμόνι" της Βρετανίας. Ανατρέχοντας στο δημοσιογραφικό παρελθόν του, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: "Ως νεαρός ανταποκριτής ο Μπόρις Τζόνσον είχε ασχοληθεί με την ΕΕ και τους θεσμούς της, διακρινόμενος για τη χαιρεκακία, την ειρωνεία του, καθώς και την παραπλανητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέι, από το 2016 έως το 2018, ξεχώρισε για την έλλειψη επιτυχιών και για την αγενή ρητορική του. Πολλοί από εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί του έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις. Το γεγονός ότι ο Τζόνσον γίνεται τώρα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους φαίνεται ως μία πρόκληση του πεπρωμένου ή ως ένα κακόγουστο αστείο". "Βρετανικό χιούμορ" είναι ο εύγλωττος πρωτοσέλιδος τίτλος της Tageszeitung πάνω από μία φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να ποζάρει δίπλα στον ανδριάντα του Τσόρτσιλ.

Για τη Sueddeutsche Zeitung, "η αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία είναι η νεότερη απόδειξη για τη δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος στη Βρετανία. Εδώ και πολύ καιρό κανένας πρωθυπουργός δεν έχει εδραιωθεί με τόσο αντιδημοκρατικό τρόπο, αναλαμβάνοντας τα ηνία σε μία ώρα έσχατης ανάγκης και μάλιστα με τόσο ασήμαντα προσόντα". Τέλος, η Badische Zeitung σημειώνει: "Η Βρετανία έχει έναν πρωθυπουργό που πατάει γκάζι στον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ. Δεν είναι υπόθεση των υπόλοιπων Ευρωπαίων να τον σταματήσουν".