Καιρός

27 Ιουλίου 2019 17:45

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με αυξημένες θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες θα ολοκληρωθεί ο Ιούλιος. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Τα… απομεινάρια του ευρωπαϊκού καύσωνα, φεύγοντας ανατολικά, θα μας «χαϊδέψουν» μέχρι και την Δευτέρα, χωρίς όμως κάτι πρωτόγνωρο και υπερβολικό για την Ελλάδα και την εποχή.

Την Κυριακή αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός, αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά αργότερα στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και το απόγευμα σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βουνά της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 37 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 39 τοπικά ίσως 40 βαθμούς και στα νησιά από 20  έως 34 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, εντάσεως 2 με 4 μποφόρ/ Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα και από τα δυτικά θα γυρίσουν σε νοτιάδες, μέχρι 4-5 μποφόρ στο Ιόνιο.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 28/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου διαπιστώθηκε η ύπαρξη Περονόσπορου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν (έντονες βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία) ευνοούν την είσοδο του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας. Στους νομούς, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδος.

Συμπτώματα: 1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό –γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση. 3) Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-26 βαθμούς Κελδίου (άριστη θερμοκρασία 18-22 βαθμοί.

Συστάσεις: Παρακαλούνται οι παραγωγοί να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους αμέσως μετά την βροχή με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ