Οικονομία

29 Ιουλίου 2019 18:20 Τελευταία ενημέρωση : 29 Ιουλίου 2019 22:14

“Πράσινο φως” για μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Διάβασέ μου το...

Εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βουλής οι μειώσεις φόρου και οι βελτιώσεις στην ρύθμιση χρεών. Για ποιες οφειλές μειώνεται στο 3% το επιτόκιο. Τι πρότεινε η αντιπολίτευση.

“Πράσινο φως” για μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις
-

Το δρόμο για την ολομέλεια παίρνει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος αλλά και την επέκταση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις στήριξαν εκτός από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ που είπε «ναι» επί της αρχής και επιφυλάχθηκε κατά άρθρον στην Ολομέλεια και το ΚΙΝΑΛ. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάσσεται για αύριο στην Ολομέλεια η Ελληνική Λύση. «Όχι» είπε ΜέΡΑ25, που στήριξε μόνον το δεύτερο άρθρο, για τις 120 δόσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις παρεμβάσεις του επεσήμανε ότι μετά τις ευρωεκλογές η εικόνα της χώρας και της οικονομίας βελτιώνεται, ενώ προανήγγειλε ρύθμιση, στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη- για τη μείωση του επιτοκίου από το 5 στο 3% όσων έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Προσδοκούμε ότι αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσουμε πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μείωση των φόρων», είπε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε πως ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πηγαίνει κυρίως, όχι αποκλειστικά, σε μειώσεις φόρων.

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θέτει προτεραιότητες στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά και της δημοσιονομικών προτεραιοτήτων και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων.

Σε ότι αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ επεσήμανε πως αφορά όλους τους πολίτες. «Δεν είναι οριζόντια. Είναι πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη. Που είναι άγνωστες λέξεις για ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και χαρακτήρισε ανακρίβειες όσα λέει η αντιπολίτευση. «Τώρα θα πούμε αλήθειες. Η ΝΔ είχε πει προεκλογικά πως θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και τώρα προχωρά στη μείωση νωρίτερα από ότι είχε υποσχεθεί», είπε και διευκρίνισε ότι οι πολύ μεγάλες περιουσίες άνω του 1 εκατ. είναι 14.841.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, διερωτήθηκε γιατί η αντιπολίτευση την αποκαλεί «lifting» όταν το επιτόκιο πέφτει από το 5% στο 3% και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Υπογράμμισε ακόμη, πως για όσους εντάσσονται αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

«Οι τροποποιήσεις σας είναι μικρά ρετουσαρίσματα», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα της, καταθέτοντας τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών νησιών κάτω των 1.000 κατοίκων.

Από το ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε πως θα δώσουν θετική ψήφο, ζητώντας τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ. «Ημίμετρο» χαρακτήρισε τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματος για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις. Από το ΜέΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης ανέφερε πως προτείνουν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα έως 70.000, τη μείωση κατά 30% για ακίνητα από 70.000 έως 100.000, κατά 25% για ακίνητα από 100,000 έως 500.000, καμία μεταβολή από 500.000 μέχρι ένα εκατομμύριο και αύξηση 10% για πάνω από ένα εκατομμύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ