Πολιτισμός

31 Ιουλίου 2019 09:15

Σε λειτουργία το αναβατόριο στην Ακρόπολη

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού για την διόθρωση της βλάβης και τα σχέδια αντικατάστασης του.

Σε λειτουργία το αναβατόριο στην Ακρόπολη
-

«Το αναβατόριο στην Ακρόπολη λειτουργεί κανονικά. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διαδρομές. Mελετώνται οι τρόποι αντικατάστασης του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι στο τέλος Ιουλίου θα διορθωνόταν η βλάβη που υπέστη, η οποία το έθεσε εκτός λειτουργίας απο το Σάββατο

Το τεχνικής φύσεως πρόβλημα προέκυψε το Σάββατο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και ενώ ορδές ταξιδιωτών από διάφορα μέρη του πλανήτη βρίσκονται στην Αθήνα, για να θαυμάσουν από κοντά και τις αρχαιότητες της. Δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί πριν απο τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε τελειώνει ο Ιούλιος και μπαίνει ο Αύγουστος

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 και τον Ant1news.gr η Ελένη Μπάνου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, «παραμένει επιτακτική η ανάγκη της εγκατάστασης νέου αναβατορίου, με εκσυγχρονισμένη λειτουργία και φυσικά και με την δυνατότητα να δέχεται όχι μόνο αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και φορείο» Όπως επισημαίνει η κ. Μπάνου, γίνονται συνεχείς συσκέψεις, ώστε να εκπονηθούν οι ανάλογες μελέτες, που θα κατατεθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση.

Ακρόπολη - αναβατόριο

Ο μηχανισμός του συγκεκριμένου αναβατορίου μετά από μία δεκαπενταετία συνεχούς λειτουργίας από την εγκατάστασή του, είναι ήδη δυσλειτουργικός, ενώ αδυνατεί να εξυπηρετήσει ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, διότι το μέγιστος βάρος ανόρθωσης είναι περιορισμένο.

Το συγκεκριμένο αναβατόριο τοποθετήθηκε το 2004 επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ο συγκεκριμένος αναβατήρας δεν λειτουργούσε και αυτό γνωστοποιήθηκε τυχαία μόλις τον Ιούνιο, όταν γονείς είχαν σηκώσει στα χέρια τον μικρό Ερμή έναν μαθητή με κινητικά προβλήματα για να επισκεφθεί την Ακρόπολη.ητικά προβλήματα, μέχρι να αντικατασταθεί το υπάρχον αναβατόριο.

Πριν από λίγο καιρό, είχε προκληθεί σάλος, καθώς, όταν και πάλι ήταν εκτός λειτουργίας ο αναβατήρας, γονείς και φίλοι ενός παιδιού σε αναπηρικό αμαξίδιο, του 12χρονου Ερμή,  αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν με τα χέρια μέχρι την κορυφή του Ιερού Βράχου για να μπορέσει να δει από κοντά τα μνημεία.

Ακρόπολη - αναβατόριο