Αθλητικά

09 Σεπτεμβρίου 2019 09:13

“Τελικός” το ματς Τσεχία – Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Με ποιον συνδυασμό αποτελεσμάτων και διαφορών η "επίσημη αγαπημένη" μπορεί να περάσει στους "8" του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ.

“Τελικός” το ματς Τσεχία – Ελλάδα
-

Η «επίσημη αγαπημένη» βρέθηκε με την… πλάτη στον τοίχο και την περασμένη Πέμπτη, στο τέλος της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, αλλά νίκησε τη Νέα Ζηλανδία και προκρίθηκε στους «16». Ασφαλώς, η αποστολή που έχει σήμερα το πρωί (11:30) στη Σενζέν είναι πολύ πιο δύσκολη.

Μετά την ήττα από τις ΗΠΑ και την επιβλητική νίκη της Τσεχίας επί της Βραζιλίας (93-71), πρέπει, για να περάσει στους «οκτώ» του Μουντομπάσκετ, να νικήσει τους Τσέχους με διαφορά, τουλάχιστον, 12 πόντων και παράλληλα οι Αμερικανοί να επικρατήσουν της ομάδας τής «χώρας της σάμπα». Σε κάθε άλλο «σενάριο» η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην πατρίδα, αφήνοντας στην Κίνα τα όνειρά της για διάκριση.

Η «πρωτάρα» σε Παγκόσμιο Κύπελλο Τσεχία προέρχεται από δύο σερί καταπληκτικές νίκες, που την έφεραν στα πρόθυρα της οκτάδας. Για να προκριθεί στους «16» νίκησε την Τουρκία (91-76) -που δύο ημέρες νωρίτερα είχε ηττηθεί από τις ΗΠΑ ύστερα από δική της «αυτοκτονία»- και έκανε εντυπωσιακή εκκίνηση στη δεύτερη φάση απέναντι στη Βραζιλία, με το μεγάλο της «αστέρι», τον 28χρονο πόιντ γκαρντ Τόμας Σατοράνσκι (που από τον Ουάσιγκτον πήρε μεταγραφή για το Σικάγο), να σκοράρει 20 πόντους με 7/10 σουτ εντός παιδιάς, να μοιράζει 9 ασίστ και να παίρνει 7 ριμπάουντ.

Απέναντι στην Εθνική θα αγωνιστεί χωρίς τον «νατουραλιζέ» παίκτη της, τον 36χρονο φόργουορντ Μπλέικ Σιλμπ, ο οποίος έπαθε «βαρύ» διάστρεμμα στη νίκη επί της Βραζιλίας, αλλά είναι ομάδα με συνοχή και οργάνωση. Εξι παίκτες της προέρχονται από τη «μόνιμη» πρωταθλήτρια της χώρας, Νίμπουργκ, με πιο επικίνδυνο τον 27χρονο Γιάρομιρ Μπόχατσικ, δεύτερο σκόρερ της ομάδας στο Παγκόσμιο με μέσο όρο πόντων 15,5.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Εθνική, η οποία, όπως επισήμανε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, έχει παίκτες έμπειρους από αγώνες όπου παίζονται διαφορές, είναι να βρει ρυθμό στην επίθεση. «Κακά τα ψέματα, αν δεν βρούμε δεύτερο και τρίτο πόλο στο σκοράρισμα πέρα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, θα έχουμε πρόβλημα», παραδέχθηκε ο κόουτς της «επίσημης αγαπημένης» και υπογράμμισε:«Δημιουργούμε τις συνθήκες, αλλά πρέπει να είμαστε εύστοχοι. Είναι σημαντική η αυτοπεποίθηση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν παίζουμε με αυτοπεποίθηση. Κάναμε ένα λάθος στο ματς κόντρα στη Βραζιλία, κι αυτό μας κυνηγάει. Πρέπει να βρούμε τη λύση μόνοι μας. Είμαι ωστόσο σίγουρος ότι απέναντι στην Τσεχία θα ανταποκριθούν όλοι».

Εντύπωση προκάλεσε, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, η απάντηση του Σκουρτόπουλου στην ερώτηση γιατί δεν δοκιμάζει σχήμα με τρία γκαρντ: «Αν μου βρείτε τρία γκαρντ, θα τους βάλουμε. Εχουμε τέσσερις περιφερειακούς όλους κι όλους».

Στη διάθεση του προπονητή της «επίσημης αγαπημένης» τέθηκε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που τραυματίστηκε (κάκωση στα πλευρά) στον αγώνα απέναντι στις ΗΠΑ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ