Κοινωνία

10 Σεπτεμβρίου 2019 20:46 Τελευταία ενημέρωση : 10 Σεπτεμβρίου 2019 22:44

Τα σενάρια για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χάθηκε στη Λέρο

Διάβασέ μου το...

Αντιαρματικά, χειροβομβίδες και πυρομαχικά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές. Το σχόλιο του ΥΕΘΑ.

Τα σενάρια για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χάθηκε στη Λέρο
-

Το στρατιωτικό υλικό, που φαίνεται πως έκανε φτερά από μονάδα του Πολεμικού Μαυτικού στη Λέρο, αναζητούν από το απόγευμα της Δευτέρας στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές.

Στην έρευνα συμμετέχει, μάλιστα, και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Κλιμάκιό της κατέφθασε νωρίς το απόγευμα στο νησί, προκειμένου να συνδράμει τα στελέχη του ναυτικού.

Η απώλεια τού υλικού έγινε αντιληπτή κατά την καταμέτρηση για την παράδοση - παραλαβή του αποθηκάριου της μονάδας.

Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη διάρρηξης στην αποθήκη, όπου φυλασσόταν το στρατιωτικό υλικό. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη Μονάδα της Λέρου έχουν εξαφανιστεί 2 αντιαρματικά, χειροβομβίδες και πυρομαχικά.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης και διάρρηξης, οι αρχές εξετάζουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια.

  1. Να έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση, αν και έχει επαναληφθεί από τα στελέχη του ναυτικού με το ίδιο αποτέλεσμα
  2. Να έχει κλαπεί το υλικό από κάποιον που έχει πρόσβαση στη μονάδα
  3. Να έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια άσκηση και να παρέλειψαν να το καταγράψουν ή
  4. Να βρίσκονται σε αποθήκη άλλης μονάδας ύστερα από κοινή άσκηση

Είναι η πρώτη φορά, που καταγράφεται απώλεια υλικού από τη συγκεκριμένη μονάδα.

Παναγιωτόπουλος: αυτοσυγκράτηση σε όσους επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα

Για «σοβαρές ενδείξεις» ότι η απώλεια του στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου «εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου», έκανε λόγο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα, συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όσους «επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές  και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ