Κόσμος

16 Σεπτεμβρίου 2019 16:46

Το Ιράν κατέλαβε κι άλλο πλοίο στο Στενό του Ορμούζ

Διάβασέ μου το...

“Τύμπανα πολέμου” στον Περσικό Κόλπο. “Φλέγεται” η τιμή του πετρελαίου…

Το Ιράν κατέλαβε κι άλλο πλοίο στο Στενό του Ορμούζ
-

Φωτογραφία αρχείου

Το Ιράν υποστηρίζει ότι κατέλαβε άλλο ένα πλοίο στο Στενό του Ορμούζ και ότι συνέλαβε το 11μελές πλήρωμά του, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars News.

Το ρεσάλτο στο πλοίο, με την ονομασία Linch, που φέρεται πως μετέφερε «λαθραίο πετρέλαιο» και  κατευθυνόταν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , έγινε 20 ναυτικά μίλια ανατολικά από το νησί Tunb στον Περσικό Κόλπο», όπως δήλωσε στο Fars News ο διοικητής του πέμπτου στόλου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Brighader Ali Admaey.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το επίσης ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ISNA, το πλοίο μετέφερε 250.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ στα ΗΑΕ.

Η κατάληψη του πλοίου, που μένει να επιβεβαιωθεί επίσημα, κλιμακώνει την ένταση που προκάλεσαν οι επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Οι επιθέσεις οδήγησαν στο μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991, καθώς  Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα.