Πολιτική

08 Οκτωβρίου 2019 10:53 Τελευταία ενημέρωση : 08 Οκτωβρίου 2019 13:09

Συρίγος: η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση

Text to Speech

Πολεμική σύγκρουση με εμπλοκή της Γαλλίας "βλέπει" ο βουλευτής της ΝΔ σε περίπτωση που οι Τούρκοι τραβήξουν κι άλλο το "σχοινί".

Συρίγος: η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση

Την ανησυχία του ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ μπορούν να οδηγήσουν σε πολεμική σύγκρουση εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

"Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πάνε στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και θα πάνε και θα κάνουν γεώτρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε πολεμική σύγκρουση" είπε αρχικά ο κ. Συρίγος. Σε ερώτηση, δε, αν σε μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρξει εμπλοκή και της Ελλάδας, η απάντηση ήταν καταφατική: "με εμπλοκή και της Ελλάδας και της Γαλλίας".

"Σας σας θυμίζω ότι όταν την άνοιξη του 2018 μπήκε το πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ και τότε βγήκαν τρία τουρκικά πλοία και το σταμάτησαν και μετά η ΕΝΙ έβαλε στο παιχνίδι και την γαλλική TOTAL. Αυτή τη στιγμή δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και τα δικαιώματα των δύο εταιρειών" εξήγησε ο κ. Συρίγος στο ΘΕΜΑ 104,6.

Σε νέα ερώτηση για το τι εξελίξεις μπορεί να φέρει η γεώτρηση στο οικόπεδο 7 ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε "θεωρώ ότι αυτό το πράγμα μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση", ενώ κληθείς να διευκρινίσει την εμπλοκή της Ελλάδας απάντησε "η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων μπλεγμένη εκεί. Δεν είναι θέμα αν μπορούμε ή δεν μπορούμε. Η στρατιωτική εμπλοκή θα κριθεί από την πολιτική ηγεσία".


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ