Κόσμος

14 Οκτωβρίου 2019 18:35

Συρία: Σε θέσεις μάχης τα τουρκικά στρατεύματα και οι δυνάμεις του Άσαντ

Διάβασέ μου το...

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει, διαμηνύει ο Ερντογάν. Κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας ετοιμάζουν ΕΕ και ΗΠΑ.

Συρία: Σε θέσεις μάχης τα τουρκικά στρατεύματα και οι δυνάμεις του Άσαντ
-

Δυνάμεις του συριακού στρατού αναπτύσσονται στις μεθοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ μέχρι την Ντέρικ, βάσει της συμφωνίας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), “αιχμή του δόρατος” των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και οι οποίες ελέγχουν τη βορειοανατολική χώρα.

Ηγέτες των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν πως η συμφωνία τους με τη Δαμασκό, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, επικεντρώνεται προς το παρόν στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και οι δύο πλευρές θα μιλήσουν αργότερα για την πολιτική διευθέτηση.

Συρία - πόλεμος

Ερντογάν: η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη

Εν μέσω φόβων για γενικευμένη σύρραξη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύει πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΤΑΝΚΣ - ΣΥΡΙΑ

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης», υπογράμμισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια του για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Καταδίκη της τουρκικής εισβολής από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και προετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. «Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας», διευκρινίζεται στις δηλώσεις που υιοθετήθηκαν από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

AP - Συρία - πόλεμος

Εξάλλου, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία. Το Συμβούλιο των 28 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, αναφέρει σε δήλωσή του πως η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχει «δραματικές συνέπειες» και επισημαίνει πως μερικές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

Με σημαντικές κυρώσεις προειδοποιεί ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι «σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να ανακοινωθούν σύντομα ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.

«Σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας έρχονται!» ανέφερε σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς λίγο μετά στον Λευκό Οίκο, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει το θέμα. «Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια περίπλοκη κατάσταση», καθώς η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ