Πολιτική

13 Νοεμβρίου 2019 13:19 Τελευταία ενημέρωση : 13 Νοεμβρίου 2019 20:52

Το “μυστικό σχέδιο” της Τουρκίας για “αρπαγή” των 8 αξιωματικών (εικόνες)

Text to Speech

Στην δημοσιότητα έγγραφα που φέρονται να περιέχουν εντολές του ΓΕΣ της Τουρκίας. Τι απαντά η ελληνική πλευρά. "Κόντρα" Κοτζιά - Δένδια.

Το “μυστικό σχέδιο” της Τουρκίας για “αρπαγή” των 8 αξιωματικών (εικόνες)

Μυστικό σχέδιο για να πάρει πίσω τους οκτώ πραξικοπηματίες φέρεται να είχε οργανώσει ο Στρατός της Τουρκίας, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα nordicmonitor.com.

Στα έγγραφα, τα οποία δημοσιεύονται, φαίνονται οι εντολές του Γενικού Αρχηγού του Στρατού της Τουρκίας προς τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις, για να εκτελέσουν το σχέδιο επιστροφής των αξιωματικών στην Τουρκία. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 16η Ιουλίου 2016 και ώρα 16:15.

Βάσει των εγγράφων, οι επίγειες δυνάμεις της Τουρκίας επικοινώνησαν με την ελληνική πλευρά, αφού το ελικόπτερο που τους μετέφερε, προσγειώθηκε στην Αλεξναδρούπολη, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πάντοντε βάσει όσων αναγράφονται στα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους 8 αξιωματικούς, οι οποίοι στην αίτηση τους για χορήγηση ασύλου απο την Ελλάδα, αναφέρουν ότι έφυγαν απο την Τουρκία για να αποφύγουν τα βασανιστήρια ή και το θάνατο από τον τουρκικού Στρατού και την Αστυνομία.

Τουρκία - έγγραφα - 8 στρατιωτικοί

Στα έγγραφα αναφέρεται κάτι που είχε ισχυριστεί την επίμαχη περίοδο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γράφοντας το μάλιστα και στο Twitter, όπου υποστήριζε ότι είχε μιλήσει με τον Έλληνα ομόλογό του εκείνη την εποχή, Νίκο Κοτζιά και ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών "τον είχε διαβεβαιώσει ότι οι 8 αξιωματικοί θα επιστρέφονταν στην Τουρκία όσο το δυνατό συντομότερα".

Τουρκία - έγγραφα - 8 στρατιωτικοί

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, "η τουρκική πλευρά θορυβήθηκε όταν έφτασαν στα χέρια Τούρκων αξιωματούχων έγγραφα μέσω της Interpol, ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει υπό κράτηση του αξιωματικούς, οι οποίοι, όπως αναγράφεται στα έγγραφα, σκόπευαν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα".

Τουρκία - έγγραφα - 8 στρατιωτικοί

Στην φερόμενη ως μυστική εντολή του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΣ προς τις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις, να επιστρέψουν στην Τουρκία τόσο το ελικόπτερο όσο και οι αξιωματικοί, υπάρχει το διακριτικό «Harekat Yildirim» (Επιχείρηση Αστραπή), κάτι που, στην στρατιωτική ορολογία της Τουρκίας, σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι η επιχείρηση έπρεπε να ξεκινήσει δέκα λεπτά αφού ληφθεί η εντολή.

Σύμφωνα με το πλάνο, όπως αυτό αναφέρεται στα έγγραφα, ένα ελικόπτερο με δέκα άτομα θα προσγειωνόταν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μια δεύτερη μονάδα, με βάση στην Κωνσταντινούπολη, θα διασφάλιζε ότι θα υπήρχε το απαιτούμενο έμψυχο δυναμική των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας που "εξασφάλιζε" την "επιστροφή" των 8 στην Τουρκία.

Τουρκία - έγγραφα - 8 στρατιωτικοί

Τουρκία - έγγραφα - 8 στρατιωτικοί

Τουρκία - έγγραφα - 8 στρατιωτικοί

Μια ομάδα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πάντως ήρθε στην Ελλάδα, κατόπιν επαφών με το ελληνικό ΥΕΘΑ, αλλά μόνο για να πάρει το στρατιωτικό ελικόπτερο, καθώς οι 8 αξιωματικοί είχαν ήδη κινήσει της διαδικασίες για την χιορήγηση ασύλου. 

Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά και η "κόντρα" με τον Νίκο Δένδια

Σχολιάζοντας τα έγγραφα και όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, από το περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά επισημαίνεται ότι "το όνομα του δεν αναφέρεται καν στα έγγραφα του Nordic Monitor. Η μόνη αναφορά σε εκείνον γίνεται σε ένα tweet του Τσαβούσογλου, που επικαλούνται, και το οποίο είχε διαψεύσει ο πρώην Υπουργός από τότε".

«Γιατί αναμασώνται αυτά ξανά, ενώ έχουν διαψευστεί;» αναρωτιέται το περιβάλλον του πρώην Υπουργού, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσιες του χειρίστου είδους» Παράλληλα, υπενθυμίζει του ότι ο κ. Κοτζιάς ήταν στην Μογγολία τις μέρες του πραξικοπήματος στην Τουρκία και ότι επέστρεψε στην Αθήνα 10 ώρες μετά την άφιξη του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη.

Εν τω μεταξύ, κύκλοι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αναφέρουν ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση,  που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια  ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor». Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ακόμα ότι «η  σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

“Πυρά” Κοτζιά σε Δένδια 

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών στον Νίκο Δένδια με ανάρτησή του στο Twitter. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς έγραψε:

«Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν. Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας». 

Νίκος Κοτζιάς - tweet - Δένδιας - Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ