Πολιτική

24 Νοεμβρίου 2019 14:01 Τελευταία ενημέρωση : 24 Νοεμβρίου 2019 22:57

Μεταναστευτικό: Νέες “φωτιές” για τα κέντρα κλειστού τύπου

Διάβασέ μου το...

Πού θα φτιαχτούν οι δομές χωρητικότητας 8.000 ατόμων. Εκατοντάδες οι νέες αφίξεις σε μία ημέρα. Οι Τούρκοι «κωφεύουν» στα ελληνικά αιτήματα για ανάληψη δράσης.

Μεταναστευτικό: Νέες “φωτιές” για τα κέντρα κλειστού τύπου
-

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση των νησιών,  παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», στο επόμενο διάστημα ξεκινά η κατασκευή των πέντε κέντρων φιλοξενίας κλειστού, συνολικής χωρητικότητας 8.000 ατόμων, σε:

  • Δυτική Κρήτη
  • Αγρίνιο
  • Λιβαδειά
  • Λαμία
  • Ριτσώνα

Όλα αυτά, ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τις πιέσεις προς Ελλάδα και Ευρώπη, αφήνοντας ανεξέλεγκτες τις ροές. Μόνον το τελευταίο 24ωρο, 643 παράτυποι μετανάστες και αιτούμενοι ασύλου έφθασαν με λέμβους, σε 17 διαφορετικά περιστατικά σε Λέσβο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Ρόδο, Καλόλιμνο και Ψέριμο. Στο ίδιο διάστημα, άλλοι 60 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές της Μυτιλήνης και της Σάμου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην Realnews, τονίζει ότι «τα τελευταία 24ωρα η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στα σήματα που στέλνουμε για περιστατικά όπου μετανάστες ετοιμάζονται να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Υπάρχει μηδενική ανταπόκριση».

Το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, όπως αποτυπώνει σημερινή δημοσκόπηση, αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για την χώρα, σημαντικότερο ακόμη κι από την οικονομία και την ανεργία, σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών, ενώ μόλις δύο μήνες νωρίτερα, οι πολίτες το κατέτασσαν στην τρίτη θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ