Κοινωνία

25 Νοεμβρίου 2019 18:30 Τελευταία ενημέρωση : 26 Νοεμβρίου 2019 00:23

Νεκρούς και μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο “Γηρυόνης”

Διάβασέ μου το...

Νεκρή μία κατάκοιτη γυναίκα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στη Ρόδο. Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Ιερισσού και της Ολυμπιάδας στην Χαλκιδική. “Πνίγηκε” η Κινέτα.

Νεκρούς και μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο “Γηρυόνης”
-

Με μια νέα τραγωδία σφραγίστηκε το καταστροφικό πέρασμα του “Γηρυόνη”. Μία 74χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή το βράδυ της Δευτέρας μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Ιαλυσό της Ρόδου. Η άτυχη γυναίκα ήταν κατάκοιτη και μόνη της στο σπίτι.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου η Πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει για απάντληση υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ επενέβη και για την μεταφορά άνδρα από ποιμνιοστάσιο σε ασφαλές σημείο. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ώρες σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή και η Πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις από τις οποίες οι 14 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και πέντε για κοπές δέντρων.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Δέλτα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με συνέπεια την αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λουδία, σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Όπως αναφέρουν στο halkidikinews.gr, κάτοικοι της Ολυμπιάδας «η κατάσταση γίνεται δραματική. Θα έχουμε πολύ χειρότερα από την Παρασκευή, αν δεν σταματήσει η βροχή», εκτιμούν. Τα δυο ρέματα, παρά το ότι δέχτηκαν τις προηγούμενες ώρες εκβαθύνσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου, έχουν σπάσει και το χωριό πλημμύρισε και πάλι στα νερά και στις λάσπες.

Κινέτα - πλημμύρες - Γηρυόνης

Την… οργή του “Γηρυόνη” πλήρωσε ακριβά και η Κινέτα, όπου η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις, για απομακρύνσεις εγκλωβισμένων, άντληση υδάτων και κοπές δένδρων. Μέχρι και φουσκωτά επιστρατεύτηκαν για να απεγκλωβιστούν κάτοικοι από τα σπίτια τους. Τη διάσωση ηλικιωμένου ζευγαριού στην Κινέττα και μιας γυναίκας στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας κατέγραψε η κάμερα του korinthostv.gr.

Είναι ενδεικτικό ότι στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας η συνολική βροχή του διημέρου ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Γιατί "πνίγηκε" η Κινέτα 

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέτας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία "Γηρυόνης", τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Δωρεάν η διέλευση απο τα διόδια Ελευσίνας και Αγ. Θεοδώρων

Λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών διακόπηκε η κυκλοφορία τόσο στην νέα εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου (Ολυμπία οδό) από τον σταθμό διοδίων της Ελευσίνας έως τα διόδια Καλαμακίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στην παλαιά Ε.Ο. Το βράδυ της Δευτέρας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της νέας Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου.

Κώστας Καραμανλής - Γιώργος Καραγιάννης - ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου - Κινέτα

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής  και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης επισκέφθηκαν, σήμερα, το 60ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, όπου επέβλεψαν  τη διαδικασία αποκατάστασης της κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου.

Εν συνεχεία μετέβησαν στην τοπική κοινότητα Κινέτας, όπου συνομίλησαν με κάτοικους της περιοχής, τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη  και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριο Κοσμοπουλο.Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών οι πολίτες δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων στους σταθμούς της Ελευσίνας και των Αγίων Θεοδώρων μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν περίπου 100 αυτοψίες σε κατοικίες που υπέστησαν ζημίες. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των κατοικιών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία  μπορεί να ξεπερνά και τις 300.

Κινέτα - Πατούλης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μετέβη από τα ξημερώματα στην περιοχή της Κινέτας, όπου πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή που υπέστη εκτεταμένες ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με μεγαλύτερες αυτές που προκλήθηκαν στη γέφυρα Πίκα, εξαιτίας της υπερχείλισης του ρέματος.

“Σφυροκοπά” και τα Δωδεκάνησα ο “Γηρυόνης”  

Κακοκαιρία - Σύμη

Λυσσομανάει ο Γηρυόνης και στα Δωδεκάνησα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά. Ζημιές προκλήθηκαν στην Ρόδο αλλά και στην Σύμη. Και στα δύο νησιά οι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους.

Η Ρόδος δοκιμάζεται και από διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμιών που σημειώθηκαν στις περιοχές Αρχίπολη, Λάρδο, Ιαλυσό, Απολακκιά, Άγιο Ισίδωρο, Μανδρικό και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους. Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν εξαιρετική προσοχή σε όλους όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο, εντός ή εκτός της πόλης της Ρόδου.

Νεκροί είχαν ανασυρθεί τα ξημερώματα στο Αντίρριο, δύο άνδρες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο, το οποίο ανατράπηκε στην θαλάσσια περιοχή της ανατολικής προβλήτας.

Τροχαίο λόγω ολισθηρότητας

Βέροια - λεωφορείο

Πτώσεις δένδρων προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που συνόδευαν την κακοκαιρία "Γηρυόνης" τη νύχτα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Μία εργαζόμενη του δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε ελαφρά το πρωί στην περιοχή της Τούμπας κατά την διάρκεια της καθαριότητας κάδων όταν χτυπήθηκε από κλαδί και τραυματίστηκε ελαφρά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Παπαγεωργίου».

Τουριστικό λεωφορείο, με επιβαίνοντα μόνο τον οδηγό, ξέφυγε της πορείας του και ανατράπηκε επί της διασταύρωσης προς Βέροια. Για προληπτικούς λόγους ο οδηγός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Αλεξάνδρειας, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα τραυματισμού.

Το ατύχημα φαίνεται ότι οφείλεται στην ολισθηρότητα του δρόμου, λόγω κακοκαιρίας.

Προβλήματα στα λιμάνια – Ανεμοστρόβιλος στην Κρήτη

Ανεμοστρόβιλος “έπληξε” το βράδυ της Κυριακής στην Ιεράπετρα. Ένα φαινόμενο, που σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε από την περιοχή του Περιστερά, πέρασε μέσα από την πόλη και έφτασε μέχρι και την περιοχή του Άξιον Εστί στο Κεντρί όπου και προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε τρία θερμοκήπια.

Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια από ισχυρούς ανέμους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι και τις Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ. Επίσης από το Λαύριο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τη Τζιά. Παράλληλα, απαγορευτικό απόπλου υπάρχει στα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκίμμης και της Ηγουμενίτσας. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και στη βόρεια Ελλάδα. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Θάσος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.