Πολιτική

01 Δεκεμβρίου 2019 20:54

ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ: εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη

Διάβασέ μου το...

Αισιοδοξία αλλά και ανησυχίες για τον μετασχηματισμό του κόμματος...

ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ: εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη
-

 

Με την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής διακήρυξης (σ.σ. είχε εγκριθεί στην ΚΕ του κόμματος) και της εισηγητικής τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η διαδικασία έκλεισε με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα, παρατηρήσεις, αγωνίες ή και προβληματισμούς, που τέθηκαν αυτές τις δύο ημέρες συζήτησης.

Την αισιοδοξία του για το εγχείρημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης , επισημαίνοντας ότι παράλληλα επικοινωνεί «με αρκετές από τις ανησυχίες, ενστάσεις, φόβους, που σωστά τέθηκαν από το βήμα της διήμερης συνεδρίασης». Παρόλα αυτά, τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής, «πιστεύω ότι πρέπει να παίρνουμε ρίσκα, χωρίς αυτά δεν επικοινωνείς με την ιστορία», για να προσθέσει ότι πρέπει από κοινού να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τα λάθη για έναν φόβο ιδεολογικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενσωμάτωσης σε αυτό που λέγεται «δικομματισμός». Είπε πως «έχει στηθεί σκηνικό μιας τρομακτικής καθεστωτικής προσπάθειας που γίνει από το νέο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να αποσυρθεί από πολιτειακός πρωταγωνιστής των εξελίξεων η αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να αναδειχθεί το μέτωπο της ΝΔ με την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Ελληνική Λύση σαν μοναδικός παράγοντας των εξελίξεων από εδώ και πέρα».

Τσακαλώτος: είμαι 30-40 χρόνια αριστερός και ως αριστερός θα πεθάνω

Με τη φράση «ως αριστερός είμαι 30-40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω» ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για τις τρεις διαχωριστικές γραμμές «πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το νέο κόμμα μας και που οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι, συμφωνούμε», υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποδεικνύουν ότι παραμένει πάντα ο διαχωρισμός αριστεράς-δεξιάς. Οι τρεις διαχωριστικές γραμμές, είπε, είναι οι ανισότητες (του φύλλου, οι περιφερειακές ανισότητες, οι ανισότητες στα κοινωνικά αγαθά), η δεύτερη έχει να κάνει με μια διαφορετική πράσινη ανάπτυξη (πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις εξορύξεις, είπε), η τρίτη αφορά στα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους πρόσφυγες. Τόνισε την αναγκαιότητα για κοινωνική γείωση, «χρειαζόμαστε αυτή τη γείωση να μπορεί να ανεβεί προς τα πάνω ακριβώς για να μη γίνουμε κόμμα-καρτέλ».

Μπίστης: κι εγώ θα πεθάνω ως αριστερός

«Κι εγώ, όπως ο Ευκλείδης το 'χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς», τόνισε ο Νίκος Μπίστης («Γέφυρα»), ο οποίος πήρε τον λόγο στη συνέχεια. Είπε πως ο αναγκαίος μετασχηματισμός δεν συνιστά μετατόπιση προς το Κέντρο, αντιθέτως αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα εν κινήσει, ότι εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο και εκφράζει την ανάγκη μεγαλύτερης συμπόρευσης. Σχολίασε ότι το κόμμα που συγκροτείται δεν χρειάζεται να είναι ιδεολογικής ενότητας, δεδομένων των διαφορετικών καταβολών, αλλά προγραμματικής ενότητας.

«Να καταπολεμήσουμε τη λογική του "φιλοξενούμενου", δεν υπάρχουν "μεταγραφές", υπάρχει συστράτευση», τόνισε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης. Αναφερόμενος και στο θέμα του ονόματος, είπε στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνία, να λύνονται με ψηφοφορίες.

είναι αισιόδοξη βλέποντας τις συγκεντρώσεις του προέδρου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, γιατί «φοβούνται κάτι άλλο, που είναι επίσης ριζοσπαστική κίνηση: την επαναπολιτικοποίηση της κοινωνίας και της πολιτικής». Ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα μπορεί να υπάρξουν, πάντα

Καββαδία: Όλοι οι καλοί χωράνε; Όχι βέβαια

Προβληματισμό για τους όρους της διεύρυνσης, την οποία πάντως χαρακτήρισε αναγκαία, διατύπωσε η πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία (53+), υποστηρίζοντας παράλληλα το κείμενο που εξέδωσε χτες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι οι καλοί χωράνε; Όχι βέβαια, γιατί τότε δεν θα μιλάμε για ένα αριστερό, δημοκρατικό, ομογενοποιημένο κόμμα», είπε, για να τονίσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπόρευση, είναι η αποδοχή των βασικών αρχών και αξιών του κόμματος. Αλλά και η απόλυτη δέσμευση σε κορυφαίες επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και η υπεράσπιση του φοιτητικού ασύλου, γιατί δεν μπορεί να ενστερνίζεται κάποιος την διακήρυξη και το πρόγραμμα του κόμματος και να διαφωνεί με αυτές τις εμβληματικές επιλογές.

Τζουμάκας: μετασχηματισμός και όχι προσχώρηση

Την άποψη ότι η αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή στον αριστερό, προοδευτικό χώρο έχει «προηγηθεί από την ελληνική κοινωνία», ήδη από το 2012, το 2013 και το 2015, εξέφρασε ο Στέφανος Τζουμάκας, σημειώνοντας ότι έχει πραγματοποιηθεί «σημαντική μετακίνηση των ριζοσπαστών πολιτών που επιθυμούν μια άλλη πολιτική και όχι αυτή του συστήματος». Υποστήριξε ότι το υπό εξέλιξη εγχείρημα είναι «μετασχηματισμός» και όχι «προσχώρηση», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη «μεγαλύτερης ειλικρίνειας», παρατηρώντας ότι στις εκλογές κατέβηκε ο «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν κινδυνεύει η αριστερά», και ότι οι όποιοι φόβοι είναι «ανασφάλεια» και όχι «χειραφέτηση».

 «Και ανασυγκρότηση και ανασχηματισμός», είπε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ