Καιρός

21 Δεκεμβρίου 2019 17:32

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή. Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Επίσημη είσοδος του Χειμώνα, αύριο Κυριακή, με το Χειμερινό του Ηλιοστάσιο, την μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα, που θα την καταλάβουμε καλά, αφού ο Χειμώνας φρόντισε να την αξιοποιήσει κατάλληλα, θυμίζοντάς μας τα κλασικά του όπλα : Βοριάδες, βροχές, μπόρες, χιόνια και αισθητή ψύχρα. 

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 22/12/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την καλλιέργεια της ελιάς, το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να εφαρμόζεται τον χειμώνα ταυτόχρονα με την συγκομιδή όταν η καρποφορία είναι σημαντική ή μετά την συγκομιδή και πάντοτε πριν από την άνθηση. Σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά εισέρχονται στη βλαστική περίοδο (νωρίς την άνοιξη).

Συστήνεται το άνοιγμα του κέντρου της κόμης με την αφαίρεση των λαίμαργων ή πολύ ζωηρών βλαστών με ταυτόχρονο αραίωμα βλαστών στους βραχίονες ή υποβραχίονες του δένδρου. Σε μεγάλης ηλικίας δένδρα ή σε εγκαταλελειμμένους ελαιώνες που πρόκειται να μπουν ξανά στην παραγωγή συνιστάται το κλάδεμα ανανέωσης που περιλαμβάνει συνήθως μεγάλες τομές στα σημεία διακλάδωσης των κύριων βραχιόνων (σταυρώματα).

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό