Πολιτική

01 Ιανουαρίου 2020 09:01 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιανουαρίου 2020 01:25

Πλακιωτάκης: Κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι οι ναυτικοί μας

Διάβασέ μου το...

Αγωνία για τους Έλληνες απαχθέντες. Ο Υπουργός Ναυτιλίας για την επιχείρηση και τη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

Πλακιωτάκης: Κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι οι ναυτικοί μας
-

«Ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία», δήλωσε για τους Έλληνες απαχθέντες στο Καμερούν ο Υπουργός Ναυτιλίας, διαβεβαιώνοντας ότι, «κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι οι ναυτικοί μας».

Όπως είπε, μιλώντας στο OPEN ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε λίγο μετά την ένοπλη επίθεση στο πλοίο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε να πάρω όλα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των ναυτικών, απάντησε πως, «είναι προφανές ότι είμαστε λίγες ώρες μετά την ένοπλη επίθεση, οπότε δεν έχουμε πληροφορίες».

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ψύχραιμοι», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι, «η εταιρεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψουν οι ναυτικοί».

Πώς έγινε η επίθεση

Ήταν 23: 30 (τοπική ώρα) της Δευτέρας όταν ένοπλοι πειρατές προσεγγίζουν το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «HAPPY LADY», το οποίο ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Λίμπο. Το 28μελες πλήρωμα  βγαίνει αμέσως στο κατάστρωμα και παραδίδεται στους πυροβολισμούς των πειρατών στον αέρα για εκφοβισμό. Μια σφαίρα τραυματίζει έναν Έλληνα μηχανικό.

Όπως αναφέρει η εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime Limited, «δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Στο πλοίο δεν επέβαιναν ένοπλοι φρουροί. Οι πειρατές πυροβόλησαν για εκφοβισμό, όμως μια σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον αστράγαλο του τρίτου μηχανικού, ο οποίος βρίσκεται εκτός κινδύνου σε τοπικό νοσοκομείο».

Οι πειρατές παίρνουν 8 μέλη του πληρώματος ως ομήρους: 5 Έλληνες, 2 Φιλιππινέζους και 1 Ουκρανό. Οι Έλληνες ναυτικοί είναι ο 45χρονος πλοίαρχος, ο 26χρονος ανθυποπλοίαρχος, ο 38χρονος δεύτερος μηχανικός και δυο νεαροί δόκιμοι, 21 και 20 ετών!

Αμέσως, στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος σημαίνει συναγερμός και ειδοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών! Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρεία».