Υγεία - Περιβάλλον

08 Ιανουαρίου 2020 08:57 Τελευταία ενημέρωση : 09 Ιανουαρίου 2020 00:30

Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας στον ΑΝΤ1: Το τζάκι είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

Διάβασέ μου το...

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος της Εταιρέιας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Γιατί θέλει να σταματήσει η λειτουργία των τζακιών και να μην εκδίδονται άδειες για οικοδομές με τζάκια.

Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας στον ΑΝΤ1: Το τζάκι είναι επικίνδυνο για την υγεία μας
-

Της Κατερίνας Χαραλαμπάκου

Τα τζάκια «πήραν φωτιά» αυτές της ημέρες της κακοκαιρίας και της παγωνιάς και τα μέλη χιλιάδων νοικοκυριών ζεστάθηκαν δίπλα στη φωτιά. Η Αντικαρκινική Εταιρεία όμως, ζητά να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα τζάκια, υποστηρίζοντας ότι ο καπνός από την καύση του ξύλου είναι εξαιρετικά βλαβερός.

Οι Αθηναίοι εφοδιάζονται διαρκώς με ξύλα για τα τζάκια τους και σχεδόν κάθε νύχτα η πόλη μυρίζει καμένο ξύλο. Οι επιστήμονες μιλούν για νέφος, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και εσωτερικού χώρου, δηλαδή στα σαλόνια μας, από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Έμποροι καυσόξυλων υποστηρίζουν ότι όποιος καίει φυσικό ξύλο από δέντρα δεν έχει να φοβάται τίποτα, εστιάζοντας το πρόβλημα σε όσους για να ζεσταθούν καίνε παλέτες ή έπιπλα, δηλαδή κατεργασμένα κομμάτια ξύλου, με βερνίκια κτλ.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι τα καυσόξυλα αποτελούν λύση ανάγκης για τα νοικοκυριά, λόγω των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, εκτιμώντας ότι μια οικογένεια που ανάβει το τζάκι για 3 με 4 ώρες κάθε ημέρα, θα κάψει συνολικά τον χειμώνα 3-4 κυβικά μέτρα καυσόξυλων, δαπανώντας δηλαδή περίπου 350 με 400 ευρώ.

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα αόρατο σύννεφο τοξικών σωματιδίων, που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα, υποστηρίζοντας ότι η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του άσθματος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», επεσήμανε ότι «το ξύλο βγαίνει από τη Φύση, αλλά η καύση του είναι ανθυγιεινή», σημειώνοντας ότι «σε όλον τον κόσμο, 7 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα ποσοστό της οποίας προέρχεται από την καύση ξύλων στα τζάκια.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζητά την απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα, καθώς και να μην εκδίδονται από την Πολεοδομία άδειες για ανέγερση κατοικιών,  όταν προβλέπεται στα σχέδια η κατασκευή τζακιών.