Πολιτική

11 Ιανουαρίου 2020 10:33

Γεωργιάδης και Γεροβασίλη διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Πολιτική κόντρα για τον νέο εκλογικό νόμο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Γεωργιάδης και Γεροβασίλη διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους στον ΑΝΤ1 (βίντεο)
-

Πολιτική αντιπαράθεση για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Πρωινοί Τύποι.

«Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η Ελλάδα κέρδισε πρώτα απ’ όλα την απόλυτη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος Τραμπ πέρασε ήδη από το Κογκρέσο Νόμο, με βάση τον οποίο ο μεγάλος αμερικανικός οργανισμός DFC συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, στις χώρες που χρηματοδοτεί. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και μπρος όλες οι αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να κάνουν επένδυση στην Ελλάδα, μπορούν να αιτούνται και χρήματα και εγγυοδοσία των δανείων τους. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση πρακτικά ωθεί αμερικανικές εταιρείες να φέρουν λεφτά στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «την επόμενη ημέρα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Τραμπ, είχαμε με τον κ. Πρωθυπουργό συνάντηση με 22 CEO τεραστίων εταιρειών, επιπέδου Exxon Mobil και Blackrock. Είμαστε σε ένα τραπέζι στο οποίο η οικονομική δύναμη ανερχόταν σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Έχουμε ήδη κλείσει τον Μάρτιο αποστολή αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Αθήνα, ενώ στις αρχές Ιουνίου θα γίνει ειδικό φόρουμ αμερικανικών εταιρειών για να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Μ’ έναν από τους 22, θα ανακοινώσω μαζί του στην Αθήνα ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ έρχεται να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα και σκοπεύει να προχωρήσει επενδύσεις στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλλά και της κατασκευής μπαταριών».

«Όσον αφορά στα εθνικά θέματα, η αμέσως εκδηλωθείσα την επόμενη ημέρα αμερικανική πρωτοβουλία δείχνει το τι πήραμε», σημείωσε ακόμα ο Υπουργός Ανάπτυξης και τόνισε ότι «είναι μεγάλη επιτυχία ότι θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους απ’ ότι φαίνεται. Στον χθεσινό τουρκικό τύπο κλαίνε με τίτλους «χάνει η τουρκική αεροπορία την υπεροχή στο Αιγαίο». Ανέφερε ακόμα πως «το αίτημά μας για να αγοράσουμε 24-30 F-35 ξεκινά από το 2024. Είπαμε και στους Αμερικανούς ότι αυτό μπορεί να γίνει στο μέτρο που η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέπει και με όρους που η ελληνική τσέπη το αντέχει».

«Θέλω να θυμίσω ότι όταν ο κ. Τσίπρας ήταν στο Λευκό Οίκο, η μισή ομιλία του Προέδρου Τραμπ ήταν ευχαριστίες στον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αναβάθμιση των F-16 κι ένα συμβόλαιο στη Lockheed Martin 1,5 δις δολαρίων. Πώς γίνεται να ακούμε τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ για «φρένο στην κούρσα εξοπλισμών» όταν το μόνο που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λευκό Οίκο ήταν τα F-16;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ μένω έκπληκτος όσον αφορά στην πρακτική που ακολουθεί. Ως προς τα F-35, ο πρώτος Υπουργός Άμυνας που υπέβαλε αίτημα να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα, ήταν ο Πάνος Καμμένος ως Υπουργός της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση να ζητά από τις ΗΠΑ να πάρει η Ελλάδα F-35 και ως αντιπολίτευση να λέει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «σταμάτα τα F-35», εμένα με ξεπερνά».

«Χθες ο κ. Τσίπρας είπε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας «να παγώσει τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και να μην την φέρει στη Βουλή». Η συμφωνία αυτή στο μείζον μέρος της είχε ολοκληρωθεί επί Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Αυτά που περιλαμβάνει η συμφωνία, ήδη υλοποιούνται στην Ελλάδα. Οι διευκολύνσεις που έδινε η Κυβέρνηση της Αριστεράς στη Σούδα προς τον αμερικάνικο στόλο, τις έδινε παράνομα γιατί δεν είχε ψηφίσει το Νόμο. Αυτά που έδινε παράνομα η Κυβέρνηση της Αριστεράς, έρχεται τώρα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τα κάνει νόμιμα. Κι έρχεται τώρα ο κ. Τσίπρας και τι λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη; «Αυτά που εγώ έδινα στους Αμερικανούς παράνομα, εσύ να μην τα δίνεις νόμιμα». Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα», είπε επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Για την συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ η Όλγα Γεροβασίλη, από την πλευρά της, χαρακτήρισε ως πρωτοφανές το γεγονός το ότι δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου και άσκησε κριτική στη σαφή έλλειψη προετοιμασίας  εκ μέρους της ελληνικής πλευράς «Αυτά συμφωνούνται και καθορίζονται με διάφορες διπλωματικές διαδικασίες εκ των προτέρων. Και όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάει εκεί ξέρει εκ των προτέρων τι θα συμβεί. Στη προκειμένη περίπτωση είχε δεχθεί ο Πρωθυπουργός να μη γίνει η συνέντευξη Τύπου».

Αρνητικά σχολίασε επίσης το γεγονός ότι τελικώς δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον κ. Τραμπ με παρόντα τον Πρωθυπουργό, όπως  αυτό καταγράφηκε στις οθόνες των Ελλήνων πολιτών: «Μία εικόνα χίλιες λέξεις στην προκείμενη περίπτωση», εικόνα τελείως διαφορετική από εκείνη της επίσκεψης Τσίπρα όπου υπήρξε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ως προς την αποτίμηση της συνάντησης σημείωσε ότι αυτό το οποίο θέλαμε να αποκομίσουμε ως χώρα ήταν να μπορέσει να διασφαλίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός μία διατύπωση-σήμα προς την Τουρκία να πάψει να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τελικώς τι έδωσε και τι πήρε η χώρα; «Η χώρα έδωσε όσα ζήτησε ο Πρόεδρος Τραμπ και δεν πήρε τίποτα πάρα μόνο δηλώσεις φιλίας και «αγάπης», ωστόσο αποτυπώθηκε και η φιλία, πόσο φίλος είναι ο κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν». Η Γραμματέας της Κ.Ο εξέφρασε την άποψη ότι στην προκειμένη περίπτωση  η βασική αρχή των διεθνών σχέσεων εκείνη του αμοιβαίου συμφέροντος και της ισορροπίας κόστους-οφέλους δεν τηρήθηκε. 

Σχετικά με τις επαφές της κυβέρνησης στο θέμα των επενδύσεων η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα πάντα και «ειδικά σε μια περίοδο όπου σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, στα στοιχεία του τριμήνου  καταγράφεται  μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, μείωση στις εξαγωγές και στη μεταποίηση». Στο δε σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης ότι είναι βέβαιος πως θα κινηθεί η ανάπτυξη πάνω από 2% για το 2019 του υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει στο χαλί το οποίο έχει στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναφορικά με το θέμα των F-35, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε -κάνοντας αναφορά στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ότι «ως αντιπολίτευση στηρίζουμε την αμυντική ενίσχυση της χώρας, ψηφίσαμε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό και δεν πρόκειται να κάνουμε μικροπολιτική στα εθνικά ζητήματα». Όμως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναρωτηθεί κατά πόσον τελικώς αξιοποίηθηκαν ή υποτιμήθηκαν από την Κυβέρνηση τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας. Και ένα εξ αυτών είναι τα F-35. Επίσης απορίας άξιο είναι γιατί είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που σπεύσαμε να στηρίξουμε τις ενέργειες Τραμπ ως προς την δολοφονία Ιρανού στρατηγού σε ξένη χώρα με καταπάτηση του διεθνούς δικαίου».

Επανερχόμενη στο θέμα των εξοπλιστικών υπενθύμισε τη δήλωση Τσίπρα: «ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με τεκμηριωμένη ανάλυση για το θέμα των F-35 και με δεδομένη την οικονομική δυνατότητα της χώρας, το δημοσιονομικό μας χώρο θα πρέπει να το δούμε. Και βεβαίως όλα αυτά είναι θέματα που έχουν διπλωματικό περιθώριο». Υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι καλό να μην ξεχνάμε πως «ένα από τα αίτια της κατάρρευσης της χώρας ήταν ο αγώνας δρόμου στα εξοπλιστικά, όλο αυτό που έχει συμβεί στο παρελθόν της χώρας. Και καλό είναι να μας γίνει μάθημα και να έχουμε πλήρη επίγνωση του συνολικού κόστους (συντήρηση κ.λπ.)»

Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «η δημόσια διαβούλευση περιορίζεται σε ... δύο μόλις ημέρες», επιχειρηματολόγησε υπέρ της απλής αναλογικής και άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία ως προς την παλαιότητα της αντίληψής της περί ισχυρής κυβέρνησης ως συνώνυμου της μονοκομματικής κυβέρνησης ενώ η σύγχρονη ανάγκη για το πολιτικό σύστημα και για τους πολίτες είναι εκείνη της αναζήτησης συναινέσεων:

«Η απλή αναλογική είναι η πλήρης αντιστοίχιση της ψήφου με το αποτέλεσμα. Ωστόσο είναι και κάτι σημαντικότερο. Είναι το μόνο σύστημα που βάζει στην ευθύνη όλων την συναίνεση και δεν φτιάχνει μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η χώρα μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον και με όλες αυτές τις προκλήσεις που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως πολύ συχνά λέγεται, και από την πλευρά της ΝΔ, έχει ανάγκη συναινέσεων. Εμείς αυτό το εννοούμε και το αποδείξαμε” και συμπλήρωσε “Η χώρα και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ανάγκη, δε θα περιμένουν πότε θα ωριμάσει το πολιτικό της σύστημα. Κάνεις βήματα για να ωριμάσεις το πολιτικό σύστημα και η απλή αναλογική έχει αυτή τη βάση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ