Πολιτική

16 Ιανουαρίου 2020 16:14

Σχοινάς: στην τελική ευθεία για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για Μετανάστευση και Άσυλο

Διάβασέ μου το...

Τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο, περιέγραψε στη Βουλή ο Σχοινάς.

Σχοινάς: στην τελική ευθεία για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για Μετανάστευση και Άσυλο
-

Έως το Μάρτιο αναμένεται η κατάθεση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευσης και το Άσυλο, ανέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι το νέο σύμφωνο να επιτρέψει την οικοδόμηση ενός συστήματος αποτελεσματικής διαχείρισης όλων των πτυχών του μεταναστευτικού. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τρεις είναι οι βασικές πτυχές που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος:

  • Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλα συνδέονται με όλα. Πρέπει να ξεκινήσουμε καταρχήν από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης καθώς παρά τις σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις η Ευρώπη δεν κατάφερε να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στις χώρες αυτές. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορα μας.
  • Εξασφάλιση κοινής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η διαχείριση περνά από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η νέα Frontex θα λέγεται Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, θα διαθέτει ίδια μέσα, μόνιμο προσωπικό που θα φτάνει τα 10.000 άτομα και θα μπορεί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι τα μέλη της νέας Frontex θα πρέπει να εκπαιδεύονται όχι κάπου στην κεντρική Ευρώπη, αλλά στις συνοριακές περιοχές της ΕΕ ώστε οι τοπικές κοινωνίες να δούν ότι η Ευρωπαική Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή είναι κοντά τους
  • Πρόγραμμα επιστροφών. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει την προστασία της, αλλά όσοι δεν τυγχάνουν ευρωπαϊκού ασύλου πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες. Ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ακόμα μια αποτυχία διότι οι επιστροφές διαρκώς μειώνονται.

Παραδέχθηκε ότι στο ζήτημα αυτό αν και έγιναν πολλά, υπήρξε αποτυχία σε κάποιους τομείς, ιδιαίτερα, όπως είπε, στο επίπεδο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, τονίζοντας ότι “δεν καταφέραμε ως τώρα να συμφωνήσουμε σε ένα σύστημα πιο δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών -μελών”.

Στην ομιλία του στη Βουλή, περιέγραψε επίσης, τους τρεις άξονες “πάνω” στους οποίους σκοπεύει να κινηθεί:

  • νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο,
  • νέα Στρατηγική της Ένωσης για την Ασφάλεια,
  • μια νέα σειρά πρωτοβουλιών για την ένταξη και ενεργό και ισότιμη συμμετοχή όλων στην ευρωπαϊκή κοινωνία.