Πολιτική

06 Μαΐου 2020 10:35 Τελευταία ενημέρωση : 06 Μαΐου 2020 16:43

Μητσοτάκης: πλακέτα για τα θύματα της Marfin και η πρόσκληση στους αρχηγούς

Διάβασέ μου το...

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σε ειδική τελετή, παρουσία της ΠτΔ. Τι απαντούν τα κόμματα στο Μαξίμουστην οποία προσκλήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μητσοτάκης: πλακέτα για τα θύματα της Marfin και η πρόσκληση στους αρχηγούς
-

Το Σάββατο 9 Μαΐου στις 12:00 θα γίνει ο εντοιχισμός πλακέτας, στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις συμπολίτες μας, εργαζόμενοι της Marfin. Ο Πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να παραστούν στην τελετή. Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τους διευθυντές των γραφείων των πολιτικών αρχηγών και τους μετέφερε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Παρούσα στην εκδήλωση θα είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες στη Βουλή ότι «τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μία ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη. Θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της μέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια!».

"Όχι" απο τον Τσίπρα 

Αρνητικά απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσκληρη του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας και αναφέροντας ότι στελέχη του κόμματος θα καταθέσουν στεφάνι στο σημείο όπου θα εντοιχιστέι η πλάκα, σε άλλη ώρα απο εκείνη της τελετής, στην οποία έχει θα παραβρίσκεται η Πρόδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός. 

Γεννηματα: θα ειμαι εκεί, αλλά δεν αρκεί η πλακέτα

Σε ανάρτηση της στα social media, η Φώφη Γεννηματά, γράφει  «Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες».

Φώφη Γεννηματά - ανάρτηση - marfin

ΚΚΕ: Δε χρειάζονται κυβερνητικές φιέστες για να τιμήσουμε τα θύματα της Marfin

Με ανακοίνωσή του αρνήθηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού στην τελετή τοποθέτησης της τιμητικής πλακέτας προς τα θύματα της Marfin το ΚΚΕ. Η τελετή θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις 12:00 στη Σταδίου, αλλά το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει τα θύματα την ίδια μέρα, στον ίδιο τόπο, αλλά σε άλλη ώρα. «. Για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων της MARFIN δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την εκδήλωση αποκάλυψης πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της MARFIN, το Σάββατο 9 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, παρουσία της ΠτΔ και την πρόσκληση που απηύθυνε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραβρεθούν, το ΚΚΕ ανακοινώνει τα εξής:

ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ MARFIN ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 10.30πμ

Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Δέκα χρόνια τώρα (κι ενώ μεσολάβησαν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ξανά ΝΔ) οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος στο κατάστημα της MARFIN, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο.

Οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί, που εργάστηκαν πυρετωδώς για την τρομοκράτηση ενός ολόκληρου λαού τότε, απέδειξαν πόσο αδίστακτοι είναι. Για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων της MARFIN δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ