Κοινωνία

27 Αυγούστου 2020 09:45 Τελευταία ενημέρωση : 27 Αυγούστου 2020 23:46

Έλληνας καπετάνιος στον ΑΝΤ1 για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στην Χάλκη (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Πως οι τούρκοι επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την διάσωση μεταναστών από ελληνικά πλοία. Τι δήλωσε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» και ο Δήμαρχος της Χάλκης.

Έλληνας καπετάνιος στον ΑΝΤ1 για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στην Χάλκη (βίντεο)
-

Νέο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει τις δραματικές προσπάθειες διάσωσης από αέρος, από πλήρωμα ελικοπτέρου της πολεμικής μας αεροπορίας, των μεταναστών δυτικά της Χάλκης.

Οι περισσότεροι ναυαγοί που πάλευαν στη θάλασσα για περισσότερο από 5 ώρες δεν φορούσαν καν σωσίβιο.

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί» μίλησε ο καπετάνιος ελληνικού εμπορικού πλοίου, που συμμετείχε στις έρευνες και περιέγραψε τις πρωτοφανείς προκλητικές κινήσεις των Τούρκων τη στιγμή της επιχείρησης.

«Ακούγαμε που φώναζε το ελληνικό πλοίο στην τουρκική ακτοφυλακή να απομακρυνθεί, χωρίς αποτέλεσμα. Μιλούσανε κι αυτοί στον ασύρματο στα τουρκικά αλλά δεν καταλαβαίναμε τι λέγανε» περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο καπετάνιος εμπορικού πλοίου Βασίλης Χειμωνέτος και πρόσθεσε πως στο σύνολο πήραν στο λιμανάκι της Ρόδου 64 άτομα. 

Συνολικά διασώθηκαν 96 συνολικά άτομα, 77 από τις ελληνικές αρχές που μεταφέρθηκαν σε Ρόδο και Κάρπαθο. Μία τουρκική ακταιωρός κατάφερε και άρπαξε 19 πρόσφυγες που είχε ήδη περισυλλέξει πλοίο με σημαία Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων.

Όλοι οι πρόσφυγες που εξακολουθούν να νοσηλεύονται είναι καλά στην υγεία τους, οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται γιατί ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αγνοούμενοι.