Πολιτική

11 Σεπτεμβρίου 2020 10:00 Τελευταία ενημέρωση : 11 Σεπτεμβρίου 2020 21:05

Προκλητικός Ερντογάν: Είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας φάτε

Διάβασέ μου το...

Με βίντεο η οργισμένη απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο της Κορσικής...

Προκλητικός Ερντογάν: Είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας φάτε
-

Ξεκάθαρα μηνύματα καταδίκης προς την Τουρκία και στήριξης απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Κορσική.

Η απάντηση από την γειτονική χώρα δεν άργησε να έρθει και ήταν με ένα βίντεο που ανήρτησε στα social media ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τα μεσάνυχτα.

Το βίντεο έχει διάρκεια μόνο 10 δευτερόλεπτα αλλά είναι αρκετό για να δηλώσει τις προθέσεις του.

Το βίντεο είναι από την εποχή που ο Τούρκος πρόεδρος ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ακούγεται να λέει: «Υπάρχει ένα τραπέζι των λύκων που ετοιμάζεται και θέλετε να μας φάτε. Μην μας παρεξηγείτε όμως, είμαστε μεγάλοι για να το καταφέρετε. Δεν μπορείτε να μας φάτε».

Ακσόι: Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία της γύρω από το Orurc Reis

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Ο Τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. 

Ο Ακσόι αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

 Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Απαιτούμε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τώρα στα πολιτικά κόμματα, την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που μας απέκρυψε, ακολουθώντας επικίνδυνη μυστική διπλωματία», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και προσθέτει: «Όσο για την ντροπή της Μόριας καλά τα λόγια αλληλεγγύης που ακούστηκαν από τους Ευρωπαίους, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει τώρα για δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Ο λαός πρέπει να κρατάει πολύ "μικρό καλάθι" για τα διάφορα λόγια συμπάθειας και δήθεν αλληλεγγύης που ακούστηκαν για ακόμη μια φορά από τη μεριά της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα η Pax Mediterranea (Μεσογειακή Ειρήνη) είναι το παραπλανητικό σύνθημα, που επιχειρεί να κρύψει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς και τα πολύμορφα παζάρια των αστικών τάξεων της περιοχής, μέρος των οποίων είναι και η προωθούμενη συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος των λαών» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών και τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν».

«Οι δυνάμεις που παρουσιάζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ -και σήμερα τη Γαλλία- ως σωτήρες και αντίδοτο στην τουρκική επιθετικότητα κοροϊδεύουν τον λαό και αποκρύπτουν ότι οι διευθετήσεις που προετοιμάζονται είναι μόνο προς όφελος των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων ενεργειακών ομίλων. Η δε αγορά νέων, γαλλικών οπλικών συστημάτων εξελίσσεται εν μέσω σφοδρών πιέσεων από άλλους ανταγωνιστές - "πωλητές" όπλων και κινείται μέσα στο φαύλο κύκλο του κυνηγητού στρατιωτικών εξοπλισμών, που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά είναι ενταγμένοι στις ΝΑΤΟϊκές επιθετικές επιδιώξεις, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα» αναφέρει η ανακοίνωση. Το ΚΚΕ καλεί, τέλος, τον λαό «σε ετοιμότητα και ένταση της πάλης για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που τροφοδοτούν την τουρκική προκλητικότητα και έχουν μεγάλες ευθύνες για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ