Πολιτική

07 Οκτωβρίου 2020 13:16 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2020 17:48

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής “ένωσε” τον πολιτικό κόσμο της χώρας

Διάβασέ μου το...

Για «νίκη της Δημοκρατίας» κάνει λόγο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής “ένωσε” τον πολιτικό κόσμο της χώρας
-

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας χαιρέτισε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λέγοντας: «Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας, φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι θεσμοί της έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

«Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά» τονίζει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή για την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή. Όπως σημείωσε: «ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής».

«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ώρες φοβερά δύσκολες πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη απ' όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή. Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις κι απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία. Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε, πάνε χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας. Κι ας σκεφθούν ορισμένοι πώς εμείς αισθανθήκαμε βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής. Κι όχι μόνο μια φορά. Πολύ απλά λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα, η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην Ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας«Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού», δήλωσε.

Την ικανοποίησή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, εξέφρασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και τόνισε πως «η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί, τελειώνουμε τους Νεοναζί».

«Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υνταγματολόγος και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους Χρυσαυγίτες δολοφόνους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρς Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας: «Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή». «Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό. Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”.»

«Μέσα από τους καπνούς τον δακρυγόνων, τη μυρωδιά της φωτιάς και τη “δυσωδία” που προκάλεσαν τα κόμματα εξουσίας, με την εμπλοκή τους σε μια ποινική υπόθεση για κομματική εκμετάλλευση, αναδύθηκε η απόφαση της aνεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία για ακόμα μια φορά στάθηκε στο ύψος της, δικαιώνοντας τους νεκρούς. Εύγε στους δικαστές, αιδώς για το πολιτικό σύστημα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ