Κόσμος

23 Μαρτίου 2021 16:49 Τελευταία ενημέρωση : 23 Μαρτίου 2021 21:37

Μπλίνκεν: Έχουμε διαφορές με την Τουρκία, αλλά... είναι παλιός σύμμαχος

Διάβασέ μου το...

Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τους S-400 και την Ανατολική Μεσόγειο σε διαδικτυακή συζήτηση με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Μπλίνκεν: Έχουμε διαφορές με την Τουρκία, αλλά... είναι παλιός σύμμαχος
-

"Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία για την αγορά των S-400 και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος. Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας". Αυτό δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε διαδικτυακή συζήτηση με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που διοργανώθηκε, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε, επίσης, ότι "το ΝΑΤΟ έδειξε την ικανότητά του να βοηθάει στην επίλυση διαφορών, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο ".

Στόλτεμπεργκ: Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ

Την ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αγορά των S-400 από την Τουρκία, αλλά και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε και ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γ. Στόλτεμπεργκ είπε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελεί την πλατφόρμα για συζητήσεις όταν υπάρχουν διαφορές. Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες έχουμε δει ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε μερικά σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτά συμπεριλαμβάνετια η δημιουργία του Νατοϊκού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, όπου Τούρκοι και Έλληνες στρατιωτικοί επειρογνώμονες συναντιούνται και εγκαθιστούν διάφορες γραμμές επικοινωνίας και συμφωνούν πώς να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εξάλλου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που βοηθά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Είπε μάλιστα, ότι η Νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο συνέβαλε στην εφαρμογή της σημαντικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές. Έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου», τόνισε στη συνέχεια ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Αλλά ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «όλοι έχουμε την ευθύνη να εξετάσουμε πώς να αντιμετωπιστούν οι διαφορές αυτές, πώς να βρεθούν λύσεις».

Ανέφερε, τέλος, ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ. Όπως είπε, συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και κανένας άλλος σύμμαχος δεν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία. 

Εν τω μεταξύ, σε δήλωση του, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει «Κατ’ αρχήν, είχα τη χαρά σήμερα να συμμετάσχω στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου υποδεχθήκαμε την πρώτη παρουσία του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Antony Blinken. Και για εμένα ήταν μία ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά. Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια και θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στη Λιβύη. Ήταν για εμένα μία λαμπρή ευκαιρία να εκφράσω τις ελληνικές απόψεις και τις ελληνικές ανησυχίες.

Εκτός όμως από αυτά, συζητήθηκε η Ατζέντα 2030, το μέλλον του ΝΑΤΟ, πού πηγαίνει, πού πρέπει να πάει η Συμμαχία. Και εδώ ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και ότι συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ