Quantcast

Συνταγές

20 Απριλίου 2021 14:35

Πασχαλινά κουλουράκια από τον Πέτρο Συρίγο

Διάβασέ μου το...

Ο σεφ της εκπομπής “Το Πρωινό” μοιράζεται τα μυστικά του για απολαυστικά και αφράτα πασχαλινά κουλουράκια.

Πασχαλινά κουλουράκια από τον Πέτρο Συρίγο

 

Μια ωραία και νόστιμη συνταγή για αφράτα πασχαλινά κουλουράκια έδειξε στο «Πρωινό» και μας προτείνει ο σεφ της εκπομπής, Πέτρος Συρίγος.

Συστατικά

  • 250 γρ βούτυρο
  • 270 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ½ κ.τ.γ σόδα
  • 60 ml χυμό πορτοκάλι
  • 125 ml γάλα εβαπορέ
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • 1½ κ.τ.γ μαχλέπι
  • ½   κ.τ.γ μαστίχα σκόνη
  • 900-950 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κρόκο αυγού και 1 κ.τ.σ νερό για το άλειμμα 
  • ½ κ.τ.γ αμμωνία (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη. Κλείνουμε για λίγο το μίξερ και μαζεύουμε τα τοιχώματα με μια μαρίζ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο(περίπου 3 λεπτά). Παράλληλα σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα με το βούτυρο, ρίχνουμε ένα, περιμένουμε να αναμιχθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το επόμενο, οχι όλα μαζί. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ να αφρατέψουν σε μέτρια προς δυνατή ένταση. Όσο δουλεύει το μίξερ, βάζουμε σε ένα ψηλό ποτήρι τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι,   προσοχή θα φουσκώσει. Χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκάλι και ξύσμα λεμόνι. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και εκεί προσθέτουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα αλευριού στο μίξερ, ανακατεύουμε(οχι πολύ) στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο και σταματάμε το χτύπημα. Δεν θέλει πολύ χτύπημα το μείγμα μας γιατί θα μας βγουν σκληρά. Βάζουμε όλο το μείγμα στον πάγκο μας και ζυμώνουμε λίγο με το χέρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη εκεί όπως είναι στον πάγκο μας και αφήνουμε για 20 λεπτά. Δουλεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης μας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες ή πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε. Βάζουμε στο ταψάκι μας λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα  κουλουράκια. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20-25 λεπτά και απολαμβάνουμε!

Μάλιστα, όπως είπε ο Πέτρος Συρίγος, αν θέλετε ακόμα πιο αφράτα πασχαλινά κουλουράκια, ανακατέψτε την αμμωνία μαζί με το γάλα και το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει!

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στη Σαντορίνη

Θεσσαλονίκη: μαθητής αρνήθηκε να κάνει self test - συνελήφθη ο πατέρας του

Εύη Δρούτσα στο “Πρωινό”: ο Τριαντάφυλλος “έριξε κάτω” όλη την Ελλάδα (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ