Πολιτική

31 Μαΐου 2021 11:48 Τελευταία ενημέρωση : 31 Μαΐου 2021 19:39

Μητσοτάκης – Τσαβούσογλου: σε θετικό κλίμα η συνάντηση

Διάβασέ μου το...

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας".

Μητσοτάκης – Τσαβούσογλου: σε θετικό κλίμα η συνάντηση
-

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας".

Ακολούθησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δυο υπουργοί έφτασαν περπατώντας στο υπουργείο Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα είχε γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει:

«Η επίσκεψη Τσαβούσογλου κατέδειξε σαφώς ότι το έλλειμμα στρατηγικής της Κυβέρνησης είναι εξίσου μεγάλο τόσο σε περιόδους έντασης με την Τουρκία, όσο και σε περιόδους που υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικό διάλογο, όπως αυτή που διανύουμε εδώ και μήνες. Το να διεξάγουμε συναντήσεις σε όλο και πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ταυτόχρονα να πιέζουμε την Τουρκία για έντιμες λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά και χωρίς να αυξάνουμε το τίμημα της παρελκυστικής της πολιτικής, τη βοηθάει να αποκαθιστά τη διεθνή της εικόνα χωρίς κόστος. Τη βοηθάει ακόμη να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων προς την κατεύθυνση είτε της ελεγχόμενης έντασης, είτε της διαπραγμάτευσης με τρίτους για "λύσεις" εις βάρος μας.

Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποκτήσει εθνική στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική. Να επιδιώξει με σαφείς κόκκινες γραμμές λύση στη διαφορά του καθορισμού υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Να πιέσει σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο την Τουρκία για ουσιαστικές διερευνητικές και διάλογο ΜΟΕ για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και προσφυγή στη Χάγη. Και όλα αυτά να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και την αποτελεσματική συνεργασία στο προσφυγικό. Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωρήσει σε αυτό το πλαίσιο και - στην επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο - παραμείνει εγκλωβισμένος από τις εσωκομματικές του πιέσεις, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τη χώρα μας».

«Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη - Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου δεν οδήγησε σε κανένα ουσιαστικό πρακτικό αποτέλεσμα, έμεινε στις διακηρύξεις προθέσεων. Τα προβλήματα όμως με τις προκλήσεις και τις επεκτατικές θέσεις της Τουρκίας παραμένουν. Η νέα σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, πρέπει να συνοδευτεί με όρους και προϋποθέσεις που θα οδηγούν στην παύση της Τουρκικής επιθετικότητας, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στον ουσιαστικό διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας, για τις θαλάσσιες ζώνες με ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πρέπει να προετοιμασθεί σωστά με βάση αυτό το πλαίσιο, ώστε επιτέλους να φέρει αποτέλεσμα», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του αναφέρει: «Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν προδιαγράφουν αναβάθμιση του “παζαριού” ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών υπό “την υψηλή εποπτεία” του ΝΑΤΟ, στη Συνόδου του οποίου, άλλωστε, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και η παραπάνω συνάντηση. Η θέση περί διαλόγου “χωρίς προαπαιτούμενα”, που έθεσε με τη δήλωσή του στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, προετοιμάζει το έδαφος για απαράδεκτους συμβιβασμούς και δείχνει πως οι λαοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Άλλωστε η τούρκικη αστική τάξη, στο πλαίσιο των “διερευνητικών συνομιλιών” και των άλλων συναντήσεων έχει προβάλει ένα ευρύτατο σύνολο διεκδικήσεων, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, μιλώντας περί τουρκικής μειονότητας, κι αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λοζάνης, επεδίωξε να αξιοποιήσει τη μειονότητα στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων της Τουρκίας. Κατά συνέπεια, οι αβρότητες στη διάρκεια των δηλώσεων και οι προσδοκίες, που επιδιώκεται να καλλιεργηθούν στους λαούς για “κλίμα” ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρισμα. Η λεγόμενη “θετική ατζέντα” για την εμπέδωση των συμφερόντων των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των δύο λαών. Αντίθετα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά και λαϊκά δικαιώματα, που θυσιάζονται στον βωμό της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης”. Άλλωστε και οι δυο κυβερνήσεις, μέσα από τη ΝΑΤΟϊκή “σφηκοφωλιά” είναι μπλεγμένες στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς σε Λιβύη, Συρία, Καύκασο, Βαλκάνια, Ουκρανία κ.ά. Τη “θετική ατζέντα” πρέπει να την διαμορφώσουν με την πάλη τους οι δύο λαοί, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε ρήξη με όσους και όσα εμποδίζουν την ειρήνη και την ευημερία τους».

«Τόσο οι «κύκλοι του Μαξίμου» όσο και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έκαναν λόγο για «θετικό κλίμα» περιγράφοντας την συνάντηση τους με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου. Μετά από 51 τουρκικές παραβιάσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψης, μετά από δηλώσεις περί τουρκικής μειονότητας που αμφισβητούν ευθέως την εθνική μας κυριαρχία, μετά από την δήλωση Τσαβούσογλου περί «άνευ όρων διαλόγου» κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον κύριο Δένδια, απορούμε τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για να χαρακτηριστεί το κλίμα «αρνητικό».  Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το ότι ο Τσαβούσογλου δεν ζήτησε «την Άρτα και τα Γιάννενα».», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. 

Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1: άμεσα οι ανακοινώσεις για το νέο ΕΣΠΑ στον τουρισμό (βίντεο)

Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ: Πώς λειτουργεί

Κρήτη - AstraZeneca: Νεκρή η 44χρονη που έπαθε θρόμβωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ