Πολιτική

09 Σεπτεμβρίου 2022 13:19 Τελευταία ενημέρωση : 09 Σεπτεμβρίου 2022 20:45

Ερντογάν: Ανεξήγητη η στάση της Ελλάδας, μιλάμε την γλώσσα που καταλαβαίνουν

Διάβασέ μου το...

Νέα "πυρά" του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας κατά την επιστροφή του απο την Κροατία.

Ερντογάν: Ανεξήγητη η στάση της Ελλάδας, μιλάμε την γλώσσα που καταλαβαίνουν
-


Κατά την επιστροφή του από την Κροατία ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει και πάλι αν η δήλωσή του «θα πάμε ένα βράδυ ξαφνικά», σημαίνει επιχείρηση της Τουρκίας στην Ελλάδα. Η απάντησή του ήταν «μιλάμε τη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνω ότι καταλαβαίνουν και αυτοί». 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι είναι ανεξήγητη η στάση της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό.

Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις στο Αιγαίο, παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών, επιθετικές ενέργειες όπως κλείδωμα μαχητικών με S300 και για εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε:

«Νομίζω ότι το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι σαφές. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μία, έκαναν παραβιάσεις στο Αιγαίο, παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, επιθετικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300. Έχετε ακούσει ποτέ από αυτούς που μιλούσαν για τους δικούς μας S400 να που έστω και κάτι για τους S-300 της Ελλάδας; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας όπως και οι S-400. Αλλά γι αυτούς δεν βγάζουν άχνα. Συνεχίζουν να εξοπλίζουν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας παρά το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπεται από τις συμφωνίες. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και το θέμα των βάσεων. Η Αμερική το καθοδηγεί αυτό. Όταν πάμε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αν έχουμε την ευκαιρία εκεί να συναντηθούμε με τον αξιότιμο Πρόεδρο (των ΗΠΑ εννοεί), θα αναφερθούμε στα βήματα που έκαναν οι ΗΠΑ σε αυτό το σημείο και θα τα συζητήσουμε. Από την άλλη, υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις τις οποίες προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να το καταπιούμε σε σχέση με αυτό. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, χρησιμοποιούν σχεδόν μηχανισμούς απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, εμείς ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Καταλαβαίνω ότι καταλαβαίνουν και αυτοί.»

Ερντογάν: Η Άγκυρα θα μπορούσε να ζητήσει μαχητικά αεροπλάνα από τη Μόσχα, αν η Ουάσινγκτον της αρνηθεί τα F-16

Η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της δώσουν καταδιωκτικά F-16, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μ' αυτό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

«Υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας στέλνουν σινιάλα», πρόσθεσε αναφερόμενος σε χώρες που είναι εν δυνάμει προμηθευτές.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα F-16, αλλά άφησε να εννοηθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι (το άλλο μεγάλο, δεξιό κόμμα των ΗΠΑ) είναι κατά», υπενθύμισε ο Ερντογάν. «Ο υπουργός μου των Εξωτερικών συνάντησε έναν αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλγαρία (...) ο οποίος είπε πως θα μπορούσαν να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε ωστόσο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κομοτηνή: Περιέλουσε την γυναίκα του με βενζίνη και της έβαλε φωτιά

Εγνατία Οδός - Τροχαίο: Νεκρός 29χρονος οδηγός μηχανής

Φιλιππίδης - Νίνου: ο Λιάγκας, η αποκάλυψη και το ξέσπασμα στην δίκη (βίντεο)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ