Κόσμος

14 Δεκεμβρίου 2023 19:51 Τελευταία ενημέρωση : 14 Δεκεμβρίου 2023 22:17

Σαρλ Μισέλ: Η Ουκρανία υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Η ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που προκάλεσε έκπληξη.

Σαρλ Μισέλ: Η Ουκρανία υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ
-

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να «ανοίξει» τις διαδικασίες ένταξης για την Ουκρανία και τη Μολδαβία», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στο «Χ», κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε παρά τις αντιρρήσεις που είχε προηγουμένως προβάλλει η Ουγγαρία, ενώ πολλοί ηγέτες της ΕΕ την υποδέχθηκαν με «θέρμη» αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως έγραψε στην ίδια ανάρτηση ο Μισέλ, δόθηκε στάτους στη Γερωδία, ενώ δόθηκε ημερομηνία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία θα ελεχθεί το Μάρτιο για το αν έχει εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξής της στην ΕΕ.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και δείχνει την αξιοπιστία και την δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης,

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και η έκθεση θα εκδοθεί τον Μάρτιο» συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο κ. Μισέλ μίλησε για «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ήταν σημαντικό ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα αντιταχθεί στην απόφαση, και γι' αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση απόψε».


Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνοτουρκικά - Γκιουλέρ: Θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα, αλλά...

Πάτρα: Πρόωρο μωρό βγήκε νικητής μετά από 159 ημέρες στην θερμοκοιτίδα!

Καρδίτσα: Νεκρός βρέθηκε 26χρονος αγνοούμενος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ