Πολιτική

14 Δεκεμβρίου 2023 10:24 Τελευταία ενημέρωση : 14 Δεκεμβρίου 2023 23:07

Ελληνοτουρκικά - Γκιουλέρ: Θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα, αλλά...

Διάβασέ μου το...

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην ολομέλεια της τουρκικής Βουλής ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ελληνοτουρκικά - Γκιουλέρ: Θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα, αλλά...
-

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι «βιώνουμε μια θετική περίοδο στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των επισκέψεων και των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν μετά τη μεγάλη καταστροφή από το σεισμό, που συνέβη στη χώρα μας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα μέσω συνομιλιών και συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο».

Ο  Γιασάρ Γκιουλέρ, ανέφερε ότι στόχος της Άγκυρας είναι να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της συμμαχίας. 

Δήλωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να τεθούν σε κίνδυνο τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, ενόσω καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί μια ειρηνική λύση. 

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι βρήκε ανταπόκριση η εποικοδομητική στάση που επιδείξαμε κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους συνομιλητές μας στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. 

Στο πλαίσιο της ‘Διακήρυξης των Αθηνών’ που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Γενί Σαφάκ: Οι σπόροι της ειρήνς συνεχίζουν να φυτρώνουν

Οι σπόροι της ειρήνης που σπάρθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας συνεχίζουν να φυτρώνουν.  Μετά τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και τη συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συναντηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους. Πέρα από τη συνάντηση των ηγετών, θα συναντώνται συχνά και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

 Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις

 Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο και τις τεχνικές συναντήσεις για τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα πριν από τη συνεδρίαση της Ανώτατης Επιτροπής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία το 2024. Ο πρόεδρος Ερντογάν μετά από 6 χρόνια πραγματοποίησε μια κρίσιμη επίσκεψη στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

 Θα υλοποιηθεί η διακήρυξη

Η επίσκεψη Ερντογάν ποτέλεσε το πρώτο βήμα για να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δύο χωρών.  Η "Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία" που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα λάβει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες.  Η διακήρυξη είναι μια απτή αντανάκλαση της νέας σελίδας που άνοιξε μεταξύ των δύο χωρών με την αμοιβαία αντίληψη του Καζάν-Καζάν στις διμερείς σχέσεις. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι με αυτή τη διακήρυξη θα ενισχυθεί η συνεννόηση με την Ελλάδα και θα δοθεί μια προοπτική για το μέλλον.

Θα ενισχυθούν οι δίαυλοι διαλόγου

Ο διμερής μηχανισμός που αποτελείται από εκπροσώπους των δύο χωρών θα συνεχίσει επίσης τις εργασίες του. Οι δίαυλοι διαλόγου που θα ανοίξουν εκ νέου σε όλα τα επίπεδα θα αναπτυχθούν στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτή η θετική δυναμική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη θα συνεχιστεί από κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία την άνοιξη.  Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Πρόωρο μωρό βγήκε νικητής μετά από 159 ημέρες στην θερμοκοιτίδα!

Καιρός - Πέμπτη: βροχές, ισχυροί νοτιάδες και άνοδος θερμοκρασίας

Βοτανικός: Νεκρός μετά από φωτιά σε αποθήκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ