Κόσμος

08 Μαρτίου 2024 09:00 Τελευταία ενημέρωση : 09 Μαρτίου 2024 00:24

Φιντάν στον Λευκό Οίκο: Διακόψτε τις σχέσεις σας με οργανώσεις PKK

Διάβασέ μου το...

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλειάς του Λευκού Οίκου και Γερουσιαστές. Τι είπαν για Γάζα, Ουκρανία και F-35.

Φιντάν στον Λευκό Οίκο: Διακόψτε τις σχέσεις σας με οργανώσεις PKK
-

«Διακόψτε τις σχέσεις με τις οργανώσεις που συνδέονται με PKK», είπε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκίνησε τις επαφές του στις ΗΠΑ, όπου μετέβη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του. 

Η πρώτη συνάντηση του Χακάν Φιντάν πραγματοποιήθηκε με τον Τζέικ Σάλιβαν. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου,  διπλωματικές πηγές τουρκικών ΜΜΕ μεταδίδουν πως, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και η αύξηση ανθρωπιστικής βοήθεια που φτάνει στην περιοχή. Αξιολογήθηκε το τελικό σημείο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να παραταθεί άλλο και ότι θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της εδαφικής και πολιτικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Συρία και Ιράκ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν τόνισε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία. Ο Τούρκος  Υπουργός δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να διακόψουν τις σχέσεις τους με τις οργανώσεις που συνδέονται με το PKK.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε η σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην πολιτική σταθερότητα στο Ιράκ και συζητήθηκε το θέμα της καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται στο Ιράκ.

Ειρηνική διαδικασία Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία

Από την άλλη πλευρά, στη συνάντηση δηλώθηκε ότι υποστηρίχθηκε η ειρηνευτική διαδικασία Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και τονίστηκε ότι η πρόοδος που θα επιτευχθεί εδώ θα είναι καθοριστική για την ευημερία του Καυκάσου.

Συνάντηση με Γερουσιαστές

Ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Benjamin Cardin και τους Γερουσιαστές Μέλη της Επιτροπής στην Ουάσιγκτον.

Και τα F-35 συζήτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ  Hakan Fidan με τον  Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin ωστόσο επικεντρώθηκαν πολύ περισσότερο στην πώληση των F-16. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής χαρακτήρισε την Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ωστόσο έθεσε και κάποιες ανησυχίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ben Cardin δήλωσε στην VOA Turkce ότι η συνάντηση με τον Τ/ΥΠΕΞ Fidan ήταν παραγωγική και πραγματοποιήθηκε σε φιλική βάση: «Είχαμε την ευκαιρία να εορτάσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναφερθήκαμε επίσης και στην πώληση των F-16».

Και ανησυχίες Αμερικανών…

Ο γερουσιαστής Cardin δήλωσε ότι έθεσαν επίσης κάποιες ανησυχίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Hakan Fidan, αναφέροντας: «Έχουμε ανησυχίες για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πολεμήσουν το ISIS στη Συρία, έχουμε ανησυχίες για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συζητήσαμε αυτά τα ζητήματα με ειλικρινή τρόπο».

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος» 

Ο γερουσιαστής Cardin δήλωσε ότι ο Hakan Fidan ανέφερε τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και [ο Cardin] επέστησε την προσοχή στο ρόλο της Τουρκίας στην Ουκρανία.

 O Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ που έχει βοηθήσει απίστευτα στο θέμα της Ουκρανίας. Υπό αυτή την έννοια, εμπιστευόμαστε την Τουρκία. Ελπίζουμε να δούμε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα ενισχύονται περαιτέρω».

F-35

Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 τέθηκε επί τάπητος;

Στη συνέντευξή του στην VOA Turkce, ο γερουσιαστής Ben Cardin δήλωσε ότι το θέμα των F-35 επίσης τέθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Hakan Fidan, αλλά ότι επικεντρώθηκαν πολύ περισσότερο στην πώληση των F-16.

Όπως σημειώνει η VOA Turkce, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ΗΠΑ και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ΗΠΑ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην έγκριση των πωλήσεων όπλων και αμυντικού εξοπλισμού των ΗΠΑ σε άλλες χώρες.

 Το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων F-16 και 70 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία και για την ταυτόχρονη πώληση F-35 για την Ελλάδα. Είχε δηλωθεί ότι οι πωλήσεις αυτές δεν προβλεπόταν να αλλάξουν τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Παράθυρο για F35

Σε συνέντευξη που είχε δώσει κατά τη διάρκεια των επαφών της στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, η αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Victoria Nuland είχε σηματοδοτήσει ότι η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 θα μπορούσε να είναι ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση και ότι για αυτό οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους S-400 θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 178 σημεία

Πειραιάς: βομβιστική επίθεση σε χώρο στάθμευσης

Σεισμός στη Ρόδο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ