Καιρός

14 Σεπτεμβρίου 2019 18:14

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Παράταση στην ανομβρία και τα μελτέμια, σε πολλές περιοχές, προβλέπουν οι ειδικοί. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Το «μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι» συνεχίζει απτόητο την πορεία του, με ανομβρία, μελτέμια και σχετική ζέστη, αδιαφορώντας για το ημερολόγιο, ενώ το φθινόπωρο έχει εγκλωβιστεί στην Μεσόγειο, προκαλώντας θανάτους και καταστροφές.

Την Κυριακή αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη την χώρα και μόνο λίγες συννεφιές στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ στα δυτικά και 5 με 7 μποφόρ στα ανατολικά. Στο Αιγαίο θα φθάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 15/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου,  συμπτώματα του συμπλόκου της ίσκας παρατηρούνται κάθε χρόνο σε πολλά αμπέλια. Τα προσβεβλημένα πρέμνα επισημαίνονται εύκολα την περίοδο αυτή καθώς παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως μεταχρωματισμό φύλλων (χρώμα κεραμιδί και εμφάνιση τριχρωμίας με καστανή, κίτρινη και πράσινη ζώνη), σταδιακή ή απότομη ξήρανση βλαστών και σταφυλιών, καστανό μεταχρωματισμό του ξύλου σε τομή του βραχίονα.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνει η επισήμανση των ύποπτων πρέμνων αυτή την περίοδο. Ικανοποιητικός έλεγχος της ασθένειας επιτυγχάνεται προληπτικά με καλλιεργητικά μέτρα που εφαρμόζονται κατά τα χειμερινά κλαδέματα και με επαλείψεις ή ψεκασμούς που γίνονται αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα, κυρίως στις μεγάλες κλαδοτομές. Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ