Καιρός

12 Μαρτίου 2022 06:34

Κακοκαιρία “Φίλιππος”: πυκνό χιόνι και παγωνιά το Σάββατο

Διάβασέ μου το...

Πότε και που θα είναι έντονα τα φαινόμενα. Πόσο χαμηλά θα κινηθεί ο υδράργυρος. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Θα ενταθεί το Σάββατο η κακοκαιρία «Φίλιππος», σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά και από βόρειες διευθύνσεις στα ανατολικά, με ένταση έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους, στη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα. 

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα ενταθούν και, κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά, θα είναι κατά τόπους πυκνές . Ύφεση των φαινομένων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί -02 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις, που το απόγευμα θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 2 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται χιονοπτώσεις, που από τις πρωινές μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ, το μεσημέρι 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην Χαλκιδική αναμένονται χιονοπτώσεις. που από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, στο Θρακικό Πέλαγος πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -07 έως 06 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, ο υδράργυρος θα κινηθεί από -12 έως 02 βαθμούς Κελσίου).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα 5-6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, από -10 έως 06 βαθμούς Κελσίου).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στην Μαγνησία και στις Σποράδες θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, που κατά τόπους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα θα είναι πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα 4-6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από -05 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στη δυτική Κρήτη 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις, με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.  Στα Δωδεκάνησα αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός, όμως από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ και στα νότια βόρειοι-βορειοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Το θερμόμετρο θα δείξει από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, από το μηδέν μέχρι τους 04 βαθμούς Κελσίου).

Ο καιρός την Κυριακή

Στην Μαγνησία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα νησιά του βόρειου - ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το πρωί θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές, ενώ θα συνεχιστούν κατά τόπους στην Κρήτη, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά, 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, με την ίδια ένταση και στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ, όμως γρήγορα στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια θα εξασθενήσουν. 

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν στα κεντρικά και στα βόρεια τους 06 με 08 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 09 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, με ενδεικτικές τιμές ελάχιστης θερμοκρασίας, στα κεντρικά και στα βόρεια τους -07 με -04 βαθμούς και στα βορειοδυτικά τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΟΑΕΔ - Επίδομα ανεργίας και παροχές: Διευκρινίσεις για τις αλλαγές

Κακοκαιρία “Φίλιππος” - Εύβοια: τα χιόνια έφτασαν στη θάλασσα (εικόνες)

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ