Υγεία - Περιβάλλον

17 Μαρτίου 2021 18:20 Τελευταία ενημέρωση : 17 Μαρτίου 2021 21:48

Κορονοϊός - Κικίλιας: Επίταξη για ιδιώτες γιατρούς αν δεν ενισχύσουν το ΕΣΥ (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

«Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή από την αρχή της πανδημίας», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Κορονοϊός - Κικίλιας: Επίταξη για ιδιώτες γιατρούς αν δεν ενισχύσουν το ΕΣΥ (βίντεο)
-

Τελεσίγραφο 48 ωρών έδωσε ο Υπουργός Υγείας σε ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό την επίταξη των υπηρεσιών τους.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση που είχε απευθύνει προ ημερών, από κοινού με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προς ιδιώτες γιατρούς (πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς), ο κ. Κικίλιας τόνισε «Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται. Κι έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφοράς σας πράξη αλληλεγγύης».

Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, «κι αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων, δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

Νωρίτερα, επικαλούμενος το “μαύρο ρεκόρ” ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «σήμερα επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή από την αρχή της πανδημίας», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΣΥ».

Σημείωσε πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID-19 έχει ανέλθει σε 4.648, χίλιοι παραπάνω από την περασμένη εβδομάδα.

«Το σχέδιο ανάγκης στην Αττική περνάει στην επόμενη φάση», εξήγησε και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ με τη συνδρομή και ιδιωτικών νοσοκομείων. Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 381 κλίνες ΜΕΘ-COVID και 2.961 απλές  κλίνες. «Το χειρότερο σενάριο ακολούθησε η διασπορά της νόσου», είπε ο Υπουργός. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας  όπως σημείωσε, και παραχωρεί 550 κλίνες. Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650. Επίσης το Νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” μετατρέπεται σε COVID, ενώ ενσωματώνεται στο ΕΣΥ και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε «αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το “κλειδί” για αυτήν την εξέλιξη», επικαλούμενος την ανοσία όσων ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες.

ΙΣΑ: ακόμη 15 ιδιώτες ιατροί θα συνδράμουν το ΕΣΥ

Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, «ακόμη 15 ακόμα γιατροί προστέθηκαν στη λίστα των μελών του ΙΣΑ που θα συνδράμουν το σύστημα υγείας ενάντια στην πανδημία. Πρόκειται για 9 παθολόγους, 3 αναισθησιολόγους και 3 πνευμονολόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΙΣΑ και του Υπουργείου Υγείας να συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Μέχρι τώρα 45 ιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία.

Το προσωπικό του ΙΣΑ, τις τελευταίες ημέρες ενημερώνει τους ιδιώτες ιατρούς μέλη του, μέσω email, sms και τηλεφωνικά, για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας και την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν στην ενίσχυση των συναδέλφων τους που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, η σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ για τις δηλώσεις συμμετοχής έχει προσαρμοστεί για να έχει τη δυνατότητα να δεχθεί αιτήματα ιατρών και από άλλα μέρη της χώρας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης δήλωσε «Ευχαριστούμε τους συναδέλφους ιδιώτες ιατρούς που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ και δήλωσαν συμμετοχή να συνδράμουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη ενάντια στο φονικό ιό. Κάνω έκκληση και προσωπικά στους συναδέλφους να συνδράμουν στον εθνικό σκοπό και να συμβάλλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά και έχει την ανάγκη μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση».

 

Κριτική από την αντιπολίτευση

Σε δήλωση του Ανδρέα Ξανθού, Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρεται «τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και η εικόνα από το ΕΣΥ πιστοποιούν ότι όχι μόνο έχει χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας στην κοινότητα, όχι απλώς τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» και η κατάσταση είναι τραγική, αλλά ότι πλέον έχει αποδιοργανωθεί πλήρως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφήνοντας χωρίς κρεβάτι Εντατικής δεκάδες διασωληνωμένους και χωρίς φροντίδα χιλιάδες ασθενείς με άλλα χρόνια και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Στη «δυσκολότερη καμπή της πανδημίας», όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και την ώρα που ο ίδιος κάνει ύστατη έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για συστράτευση στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ και απειλεί με επίταξη τους γιατρούς, ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι αλλού! Προαναγγέλλει στο CNN άνοιγμα της αγοράς, «έξυπνες στρατηγικές» και «πράσινα» πιστοποιητικά εμβολιασμού! Αν αυτό είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση τότε, με την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημα τους».

Από το ΜέΡΑ25 σημειώνεται ότι «Η χώρα μας έχει την ατυχία εν μέσω της χειρότερης φάσης της φονικής πανδημίας, να έχει έναν Υπουργό Υγείας με παγωμένα αντανακλαστικά. Αποφασίστε: είμαστε «λίγο πριν το τέλος της δοκιμασίας», ή όπως παραδεχτήκατε σήμερα, εν μέσω μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης όπου " «οι αριθμοί πιστοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης»; Αποφασίστε: Αν όλα θα κριθούν από τους ρυθμούς εμβολιασμού, θα αποδεχτείτε επιτέλους τη σκληρή πραγματικότητα ότι αυτοί έχουν μείνει τραγικά πίσω; Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό; Ή όπως ο κύριος Σταϊκούρας στο δικό του τομέα, θα εναποθέσετε τις ελπίδες σας στον Ύψιστο; Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: θα αποφασίσετε επιτέλους κύριε Κικίλια να επιτάξετε τους ιδιώτες γιατρούς, ή θέλετε να περιμένετε λίγο ακόμα, να πέσει να σας πλακώσει το ταβάνι του καταρρέοντος ΕΣΥ, να χρεωθείτε λίγους νεκρούς ακόμα, για να περάσετε από τα δημόσια παρακάλια στο αυτονόητο»;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ