Γενικά

22 Μαρτίου 2019 13:44

Επίδομα ενοικίου: η πρώτη πληρωμή, τα αναδρομικά και τα προβλήματα

Text to Speech

Μετ’ εμποδίων προχωρά η διαδικασία. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.

Επίδομα ενοικίου: η πρώτη πληρωμή, τα αναδρομικά και τα προβλήματα

Του Νίκου Ρογκάκου

Μεγάλή Δευτέρα ή Μεγάλη Τρίτη θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα ενοικίου, και των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν έως το τέλος Μαρτίου. Θα λάβουν βέβαια και αναδρομικά ποσά, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 22 ή 23 Απριλίου θα γίνει η καταβολή, ενώ η διαδικασία προχωρεί με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, αλλά και με αρκετά προβλήματα κυρίως με το μισθωτήριο συμβόλαιο, που εμφανίζεται ή δεν εμφανίζεται στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.epidomastegasis.gr. Τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ δείχνουν ότι στο σύστημα έχουν υποβληθεί συνολικά 259.322 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 113.201έχουν ήδη εγκριθεί.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις αντιστοιχούν σε επίδομα συνολικού μηνιαίου κόστους 13,9 εκατ. ευρώ και αφορούν 301.933 άτομα (δικαιούχους και μέλη των οικογενειών). Σε αναμονή βρίσκονται μάλιστα, 97.210 αιτήσεις (37,49%), άλλες 29.487 ή το 11,37% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, έχουν ακυρωθεί και ενδεχομένως θα επανυποβληθούν, ενώ 17.952 ήτοι 6,92% έχουν απορριφθεί οριστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι το ότι δεν εμφανίζεται δηλωμένο στην Εφορία το μίσθωμα που καταβάλλουν οι ενοικιαστές στον ιδιοκτήτη της πρώτης κατοικίας. Πολλοί ενδιαφερόμενοι καταγγέλλουν τους ιδιοκτήτες τους ότι δεν τους επεκτείνουν το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, όταν και θα γίνει δηλαδή έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ.

Παράλληλα, υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν δέχονται να καταβάλουν το πρόστιμο για την κατάθεση του ηλεκτρονικού ενοικιαστηρίου στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αναδρομική ισχύ, ώστε οι ενοικιαστές να λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον Ιανουάριο, εφόσον βέβαια υποβάλλουν αίτηση έως τον Απρίλιο. Κάποιοι μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φθάνουν στο σημείο να ζητούν από τους ενοικιαστές να καταβάλουν οι ίδιοι το πρόστιμο των 100 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που λόγω της επιδότησης, ζητούν αύξηση στο ενοίκιο.

Αντίστοιχα, όσων οι αιτήσεις εγκριθούν εντός του Απριλίου, θα λάβουν περίπου στις 20-25 Μαΐου (στόχος είναι οι πληρωμές να γίνονται κοντά στις 22 κάθε μήνα), το επίδομα μηνός Μαΐου, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Στη συνέχεια, για όποιες νέες αιτήσεις εγκρίνονται, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η αίτηση και το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

VIDEO